Kollum terug in Kampioenstrijd na winst op Waskemeer

WASKEMEER – Het is altijd even afwachten hoe een ploeg een week na de knappe winst van een periode de draad weer oppakt, om mee te blijven doen om het kampioenschap in de derde Klasse B. Kollum deed wat het moest doen door met 2-4 te winnen in en tegen Waskemeer. Doordat Leovardia en Veenhuizen in Leeuwarden de punten deelden en Rijperkerk als ook Zwaagwesteinde de winst pakten is het weer ongemeen spannend in de top.

Rond de klok van twee werd op een moeilijk (hobbelig) bespeelbaar veld de wedstrijd door scheidsrechter Tramper in gang gezet. Het was de bezoekende ploeg die meteen hun bedoelingen kenbaar maakte en vanaf de aftrap de aanval zocht. Al in de eerste minuut werd er een behoorlijke kans gecreëerd, toen Benjamin Zondervan de vrijstaande Joop Pijnacker bediende. Deze bracht vervolgens op beheerste wijze Gerard van Zonneveld in stelling, die zijn schot over het doel zag gaan.

De toon was gezet en het duurde dan ook niet lang voordat de score werd geopend. Na zes minuten was het Benjamin Zondervan die door Randy van Malsen de diepte in werd gestuurd. Rechtsback Douwe van der Mei kon de bal nog met het hoofd beroeren, waardoor het leek dat het hoogst haalbare een corner zou zijn. Zondervan zette echter nog even aan en kon vervolgens een knappe voorzet afleveren op topschutter Van Zonneveld. Deze knikte de bal op technisch vaardige wijze tegen de touwen, 0-1.

Waskemeer ging vervolgens op zoek, met behoorlijk fysiek spel, naar de gelijkmaker. Een minuut na de openingstreffer leek het alweer gelijk te worden, toen een vrijstaande Willem de Jong vanaf links met een behoorlijke pegel de buitenkant van de paal raakte. In de omschakelijk was het meteen weer Kollum dat gevaarlijk werd. Benjamin Zondervan werd ingespeeld op het middenveld en zijn rush in de combinatie met Gerard van Zonneveld leverde uiteindelijk een te slap schot op, wat dus ook geen probleem was voor doelman Van Valen. Kollum bleef dreigend, maar het was toch Waskemeer dat na een kleine twintig minuten spelen het gevaarlijkst werd.

De moeilijk te bespelen spits Bouwe Veenstra werd bij de tweede paal bediend, waarna zijn kopbal met de nodige moeite door Andries Dijkstra uit de goal werd gehouden. Het fysieke spel van de gastheren verminderde niet, waardoor scheidsrechter Tramper zich genoodzaakt zag om regelmatig het spel dood te leggen na (behoorlijke) overtredingen en ook de gele kaarten deze middag niet ongebruikt te laten. Dit tot de nodige onvrede bij de spelers van Waskemeer, die de leidsman hier dan ook veelvuldig verbaal op attendeerden. Wel dient gezegd te worden dat sommige (gele) kaarten aan de kant van Waskemeer wel erg makkelijk werden gegeven.

De gasten uit Kollum bleven de nodige mogelijkheden krijgen via onder andere Joop Pijnacker en Gerard van Zonnveld, vaak op aangeven van Thieme Brandsma, Johan Schat of de veelvuldig opkomende backs Sander Gietema en Yannick Hoekstra. Het duurde tot aan de 35e minuut toen Kollum de grootste kans kreeg om de score te verdubbelen. Johan Schat leverde een prima pass af op Joop Pijnacker die de bal met de borst verwerkte en hiermee Gerard van Zonneveld in een riante positie bracht. Zijn poging werd ternauwernood geblokt. In de tegenstoot, waarbij het Kollumer middenveld als het gaat om duelkracht nog wel de nodige stappen moet maken, was het de goed spelende spits Veenstra die Randy van Malsen het nakijken gaf.

Keeper Andries Dijkstra reageerde adequaat op de situatie en voorkwam hiermee de tegentreffer. Enige pijn bij de doelman na deze actie werd door verzorger Van der Veen snel en resoluut gedempt. Zeven minuten voor de rust kwam dan toch de gelijkmaker op het scorebord te staan. Vanaf de rechterkant, nadat er op het middenveld te slap werd verdedigd, werd de bal het zestienmetergebied van Kollum ingeslingerd en was het spits Veenstra die bij de tweede paal ongehinderd voor kon koppen. Voor Rick Haven was het een koud kunstje om de 1-1 binnen te werken, omdat de Kollumer defensie totaal niet ingreep. In de blessuretijd van de eerste helft was het nog Willem de Jong die via een vrije trap op de rand van de zestien Andries Dijkstra testte. Deze nam geen risico en verwerkte de pegel met de vuisten. Met een 1-1 tussenstand werd de kleedkamer opgezocht. Die tussenstand was tot dan toe mee te leven, daar qua spel de één niet onderdeed voor de ander, ook al kreeg Kollum dan wel de betere mogelijkheden.

De tweede helft was nauwelijks vier minuten oud toen Joop Pijnacker voor de 1-2 zorgde. Vanuit een enigszins onoverzichtelijke klutssituatie kwam Pijnacker oog in oog te staan met keeper Van Valen. De spits rondde beheerst af, door Van Valen met een wippertje te verschalken. Wederom waren er felle protesten van spelers en grensrechter van de thuisploeg. Pijnacker zou zich in buitenspelpositie hebben bevonden. Scheidsrechter Tramper stond bovenop de situatie en keurde de treffer, na contact te hebben gehad met de grensrechter, goed.

Waskemeer probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de irritatie richting de scheidsrechter bleef en had geen positieve invloed op het spel van Waskemeer. Buiten dat ontstonden er over en weer toch wel mogelijkheden en met name de harde linker van Jurrien Hummel werd een aantal keren gebruikt. De schoten misten meestal de juiste richting of keeper Dijkstra, en ook het blokken door de verdedigers, waren een sta in de weg. Na een dik uur spelen was daar de kans op de 1-3 toen Yannick Hoekstra Benjamin Zondervan de diepte instuurde. Zijn voorzet werd op het nippertje door doelman Van Valen voor de instormende Van Zonneveld weggekaapt. Vervolgens werd Yannick Hoekstra naar de kant gehaald (blessure?)en werd Roman doelkamid ingebracht. Dit zorgde voor enige omzettingen achterin bij Kollum, waardoor aan de linkerkant vanuit Kollum perspectief de nodige ruimte voor de gastheren ontstond. Hier werd dan ook veel gebruik van gemaakt. Voor veel gevaarlijke situaties in de Kollumer zestien zorgde dit overigens niet, behoudens de kopbal van Regillio Holder na een vrije trap van Hummel, die net naast het doel verdween.

In de 66e minuut leek Kollum meer afstand te nemen van Waskemeer toen Benjamin Zondervan met een bekeken pass Gerard van Zonneveld alleen voor de keeper zette. Hij wilde de bal, evenals medespits Pijnacker eerder, via een wippertje over de keeper in het doel werken. De bal kreeg echter te veel vaart mee, waardoor deze over het doel in de ballenvanger belandde. Zo bleef de marge tot dan toe op één steken, waardoor de wedstrijd nog zeker niet gespeeld was. Na 70 minuten werd de marge wel op twee gezet. Na een uitbraak met Thieme Brandsma en Joop Pijnacker in de hoofdrol, werd een corner geforceerd. Deze werd door Brandsma, na enkele mislukte pogingen, uitstekend op de geheel vrijstaande Sander Gietema gericht. Gietema die behoorlijk in de wedstrijd was gegroeid zag zijn prima kopbal buiten bereik van keeper Van Valen in de rechteronderhoek verdwijnen, 1-3.

Zo’n vijf minuten na deze treffer werd de wedstrijd volledig in het slot gegooid. Een vrije trap, na een overtreding op Gerard van Zonneveld, werd door Wiebe Postma listig de zestien ingebracht. Hierdoor raakte Rick Haven behoorlijk in verwarring, waardoor zijn poging om uit te verdedigen niet het gewenste effect had. De bal verdween geheel onbedoeld achter doelman Van Valen in het netje, 1-4. Joop Pijnacker werd even later vervangen door debutant Marco Beerstra, die met zijn snelheid en kracht het de spelers van Waskemeer in de laatste fase extra moeilijk moest maken. Toch wist Waskemeer de marge terug te brengen tot twee, toen keeper Andries Dijkstra een situatie in de zestien verkeerd beoordeelde. Dijkstra kreeg een inzet vanaf de zijkant niet onder controle en liep achter de bal aan, waardoor het doel onbemand bleef. Invaller Sander Visser, eerder bij de bal dan Dijkstra, werkte deze beheerst in open doel; 2-4.

Net voor het einde van de wedstrijd was er een nog een grote kans voor de mannen van trainer Rob de Jong. Het was Randy van Malsen die bij een poging uit te verdedigen, de bal verkeerd beoordeelde, waardoor Holder alleen op doelman Dijkstra afging. Zijn poging miste de overtuiging en verdween naast het doel.

Nadat scheidsrechter Tramper enkele minuten blessuretijd had bijgetrokken werd een einde aan de wedstrijd gemaakt. Geen hoogstaand niveau (mede door het veld) deze middag, wel de belangrijke punten mee naar Kollum. Gezien het aantal kansen en mogelijkheden een verdiende overwinning voor de ploeg van de trainers Ron de Boer en Berry Nieuwenhuis. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen VIOD Driesum. Tot dan!

Verslag: Ludzer de Boer/Foto’s: Bert Wijma