Kollum verliest verdiend van Leeuwarder Zwaluwen

LEEUWARDEN – Kollum begon de wedstrijd met de inmiddels vertrouwde opstelling en met de instelling om zo hoog mogelijk te eindigen in de eindrangschikking. De punten meenemen bij Leeuwarder Zwaluwen is dit jaar niet veel teams gelukt, maar als Kollum speelt zoals het kan, dan is het ook niet kansloos tegen de gedoodverfde kampioen van deze klasse. Er werd dan ook met goede moed begonnen op een wat hobbelig veld, maar verder onder prima weersomstandigheden en opnieuw een groot aantal van de trouwe supportersschare.

Het zou er echter niet van komen. De eerste helft kende weinig hoogtepunten van beide kanten. Kansen waren er in ieder geval niet of nauwelijks. Leeuwarder Zwaluwen was nog het dichtste bij een kans, maar goed ingrijpen van Wierd de Vries maakte deze onschadelijk. Leeuwarder Zwaluwen had een veldoverwicht, maar deed daar te weinig mee en Kollum zorgde ook al niet voor enige opwinding. Gevolg: een saaie eerste helft waarin beide teams ver onder hun kunnen speelden. De rust werd dan ook bereikt met een terechte 0-0 stand.

Na de rust kwam Thomas Heslinga in de ploeg voor Melle de Boer. Hij moest de lastige en stevige spits van Leeuwarder Zwaluwen in bedwang houden en dat ging hem goed af. De wedstrijd begon wat levendiger dan de 1e helft en na vier minuten kwam de kans voor de Zwaluwen. Wierd de Vries raakte de bal op het middenveld kwijt, waarna er direct een voorzet volgde, die door Kleefstra voor de voeten van Bootsma werd gekopt. Die aarzelde alleen voor de keeper niet en schoot feilloos in de verste hoek 1-0. Wie daarna verwachtte dat Kollum nu alle schroom wel van zich af zou gooien kwam bedrogen uit. Het tempo in de wedstrijd ging wel omhoog, maar Zwaluwen werd de bovenliggende partij en Kollum kon niets anders doen dan zich verweren. Eppie Weidenaar zag te 2 keer toe een bal op de lat terecht komen en werd gedwongen om met een heel goede reflex een schot van dichtbij over de lat te tillen.

Met Robert Lietmeijer voor Otto Christiaan Jonker en Joël de Haan voor Marinus Hoekstra probeerde Kollum het tij te keren, maar ook hun inzet leidde niet tot enige kans. In tegendeel, de weinige kansen waren voor de Zwaluwen en in de 86e minuut leidde balverlies van Kollum tot een snelle uitval die door de net ingevallen Kleiterp keurig werd afgerond: 2-0. Daarmee was de wedstrijd gespeeld in incasseerde Kollum een terechte nederlaag, omdat het zelf geen enkele kans kon creëren. Gelukkig was het een wedstrijd uit de 2e periode, waardoor de kansen op de 3e periodetitel behouden bleven.

Verslag: Hans Wietsma