Kollum verslaat Be Quick Dokkum in slotseconden

KOLLUM – Zaterdagmiddag stond de wedstrijd vv Kollum 1- Be Quick Dokkum 1 op het programma, de derby van de gemeente Noardeast Fryslan. Na het behalen van de 2e periodetitel lijkt Kollum wat in een dip te zitten. Tegen laag geklasseerde, stugge tegenstanders kon de koploper de afgelopen weken niet imponeren. Be Quick Dokkum is ver teruggevallen op de ranglijst door veel geblesseerden, maar die ziekenboeg begint weer wat leeg te lopen en getuige de 6-0 winst vorige week komen ze weer op sterkte.

Be Quick liet in de eerste helft van competitie het meest verzorgde voetbal zien van deze competitie en dus maakte het publiek zich op voor een interessante wedstrijd met drie belangen: Be Quick in de race om de 3e periode, Kollum om de kop in competitie te pakken en bovenal natuurlijk de eer van de beste van de gemeente te mogen worden genoemd.

Onder perfecte omstandigheden wordt er om 14:30 uur afgetrapt. Beide ploegen beginnen met rustig opbouwen van achteruit. De Kollumers laten de bal rondgaan en proberen met kleine speldenprikjes de verdediging van Be Quick Dokkum uit, maar het is Be Quick die na een kwartier spelen een grote kans krijgt. Een schot in de korte hoek wordt weggewerkt door keeper Andries Dijkstra van VV Kollum. Hij redt met de voet en verwerkt de bal tot een corner. Ook de hoge bal die volgt uit de corner is een prooi voor keeper Dijkstra. In de 20e  minuut moet de Kollumer keeper weer handelend optreden als er een uitbraak van Be Quick Dokkum is. Tot dan toe is Be Quick het gevaarlijkst.

Na een klein half uur kantelt het wedstrijdbeeld, van achteruit wordt er door rechtsback Sander Gietema een aanval opgezet waarbij Gerard van Zonneveld een steekbal, die iets te hard lijkt te zijn gegeven, glijdend nog breed kan leggen op Joop Pijnacker. Omdat de keeper uitgekomen is, kan laatstgenoemde de bal in de lege goal tikken: 1-0 voor de oranjehemden.

En het is Kollum die het laatste kwartier van de eerste helft nog meer kansen creëert. Eerst een uitbraak van Kollum in de persoon van Thieme Brandsma, maar de pass is net te kort en hij kan de bal niet lekker meenemen en er wordt een overtreding op hem gemaakt. De vrije trap die daar op volgt wordt door Pijnacker bij de tweede paal helemaal vrijstaand naast gekopt. Aan het einde van de eerste helft krijgt Be Quick Dokkum nog een vrije trap maar deze wordt met de vuisten weggewerkt door keeper Dijkstra. De tweede treffer hangt in de lucht als Kollum de druk opvoert, maar er wordt niet meer gescoord tot de rust.

Scheidsrechter Buitenhuis floot wat warrig bij tijden, waar het ene team de bal mee kreeg bij een overtreding kreeg het andere team de bal tegen bij soortgelijke overtredingen. Er worden wat (praat-)kaarten uitgedeeld, maar verder is de wedstrijd zeer sportief.

In de tweede helft gaan de mannen van Be Quick Dokkum gelijk in de aanval en wordt het strijdplan duidelijk van de Dokkumers. Ze willen snel de gelijkmaker scoren. In 5 minuten heeft Kollum al 2 corners tegen maar keeper Andries Dijkstra houdt zijn goal schoon.Er komt nog een klein kansje voor Be Quick maar die gaat ruim voorlangs.

Kollum blijft rustig en vanuit de achterhoede wordt er goed opgebouwd. Een pass van Joop Pijnacker op Gerard van Zonneveld is net te scherp en een hoge bal van Ruben Merkus op Benjamin Zondervan wordt net over gekopt door laatstgenoemde. Be Quick is echter in deze fase feller en de bovenliggende partij, maar vindt telkens in doelman Dijkstra een hindernis teveel. Toch moet ook Dijkstra capituleren als één moment van onachtzaamheid in de achterhoede van de Kollumers zelfs hem te machtig wordt en Be Quick Dokkum van dichtbij kan intikken (1-1) in de 74e minuut.

Met nog een kwartier op de klok mogen de mannen van trainer Ron de Boer nog proberen om het gelijkspel om te zetten in winst. Bij zowel Kollum als Be Quick wordt er gewisseld. Randy van Malsen, Arne Jan de Boer en Yannick Hoekstra mogen de laatste 15 minuten hun kunsten nog vertonen. Kollum gaat nu vol in de aanval maar de nauwkeurigheid ontbreekt en ze lijken het deksel op de neus te krijgen. Be Quick Dokkum lijkt te scoren, maar sluitpost Dijkstra weet de gesmoorde bal die onder hem door kwam op de doellijn alsnog te klemmen. Kollum ontsnapt aan een achterstand, en gaat weer in de aanval.

Ver in de blessuretijd zet vv Kollum een aanval over links op en de razendsnelle Benjamin Zondervan is zijn tegenstander te snel af, snijdt naar binnen en lijkt te gaan scoren. Het is de instormende Randy van Malsen die de bal bij de tweede paal in de goal rost. Alles wat Kollum een warm hart toedraagt schreeuwt en juicht. De ontlading bij de spelers en begeleiding is enorm.

Kollum is weer koploper en staat daarmee 2 (in plaats van 3) punten los van de nr 2, omdat ’t Fean’58 er in de laatste tellen nog in slaagde toch nog een punt te halen tegen VV Hardegarijp. Aanstaande dinsdagavond is er een volledige speelronde in de 2e klasse I. De oranje hoofdmacht speelt daarin om 19.30 thuis op sportpark Baensein tegen SC Stiens.