HoofdnieuwsSport

Kollum verslaat Zwaagwesteinde met dikke cijfers

KOLLUM – Dat de derby van de Fryske Wâlden zo’n afloop zou kennen had niemand vooraf durven voorspellen. Beide promovendi kwamen elkaar vorig seizoen twee keer tegen in de 3e klasse en toen was het twee keer Zwaagwesteinde dat er met de punten vandoor ging. In de 2e klasse heeft Zwaagwesteinde het moeilijk en doet Kollum het boven verwachting goed. De week kon voor vv Kollum sowieso al niet meer stuk door het besluit van de gemeenteraad om in 2020 geld beschikbaar te stellen voor een kunstgrasveld. De 3 punter tegen Zwaagwesteinde en het feestje na afloop in de kantine met Lytse Hille was de slagroom op de taart.

De Kollumers begonnen agressief aan de wedstrijd en lieten Zwaagwesteinde niet in hun spel komen. Bij balbezit was er veel beweging en bij balverlies werd het middenveld van Zwaagwesteinde direct vastgezet. Zwaagwesteinde kreeg niet de kans oplossingen te creëren. En mocht de bal dan in de achterste linie terecht komen dan was daar Pieter Henstra die werkelijk elk duel won. De technische staf van Zwaagwesteinde probeerde hun ploeg door nadrukkelijke coaching beter in de wedstrijd te krijgen, maar niets hielp. Kollum was gedurende het eerste half uur heer en meester en speelde fantastisch voetbal. Het duurde echter tot de 24e minuut voordat de eerste goal viel. Joop Pijnacker veroverde de bal op het middenveld, speelde de bal direct door naar Thieme Brandsma die vervolgens scherp voorzette. Randy van Malsen schoot de bal bij de 2e paal onhoudbaar binnen en de 1-0 was een feit. De oranjehemden waren los en de aanvallen over met name de linkerkant volgden elkaar in rap tempo op. Vaak leverde dit corners en kansen op, maar de 2-0 bleef uit. Langzamerhand kwam Zwaagwesteinde meer in het spel en voerde het de druk op. In de 28e minuut moest Denny Nicolai op linksachter ingrijpen ten koste van een gele kaart en een vrije trap. Het was het eerste moment in de wedstrijd dat keeper Auke Hoekstra zich klaar moest maken voor een redding. Maar hij zette zijn verdediging goed neer en de vrije trap die volgde werd door de Kollum verdediging vakkundig weggewerkt. Toch kwam Zwaagwesteinde (zoals we dat van ze gewend zijn) terug in de wedstrijd. Het laatste kwartier van de wedstrijd brachten de mannen van trainer Robert Kleefstra zoveel energie en vechtlust dat ze het initiatief van Kollum overnamen. Dit resulteerde in de 35e minuut tot de verdiende gelijkmaker. Na een aanval over links werd de bal de 16-meter ingebracht. Een verdediger van Kollum maaide over de bal heen zodat Lieuwe de Roos de bal bij de 2e paal hard binnen kon schieten. De 1-1 stond op het bord en Zwaagwesteinde rook even bloed. Het leverde in de laatste 5 minuten van de 1e helft nog een aantal kansen op voor Zwaagwesteinde. Het was aan Auke Hoekstra en zijn solide verdediging te danken dat Kollum niet met een achterstand de kleedkamer hoefde op te zoeken. Toen het publiek de kantine opzocht voor een bakje koffie en een broodje worst hoorde je van zowel Zwaagwesteinde als van Kollum supporters dat ze genoten hadden van deze 1e helft.

De 2e  helft was het éénrichtingsverkeer. Het leek alsof Zwaagwesteinde al hun krachten in de 1e helft verspeeld had. Maar daar zouden we het team van trainer Ron de Boer tekort mee doen. De oranjehemden zijn fit, speelden een hoog tempo met veel beweging en mooie aanvalscombinaties. Het leidde al in de 49e minuut tot de 2-1 voorsprong toen Marinus Hoekstra een vrije trap van Thieme Brandsma tot een doelpunt promoveerde. De Kollum-trein denderde door en in de 56e minuut was het Thieme Brandsma die snel doorkwam over de rechterkant. Omdat de aansluiting van de Kollum-spitsen niet snel genoeg was maakte hij nog een actie vlak voor de achterlijn. Met een sliding probeerde een Zwaagwesteinde verdediger het gevaar af te wenden, maar hij haalde daarbij Brandsma onderuit. De terechte penalty werd door Ruben Merkus weer zeer beheerst afgemaakt en het stond 3-1. Het geloof en vertrouwen op een goede afloop was bij Zwaagwesteinde nu weg. Vv Kollum overklaste Zwaagwesteinde. In de 58e minuut werd Gerard van Zonneveld ingebracht voor de weer hardwerkende Marinus Hoekstra. Het bracht nog even iets meer schwung en snelheid in de ploeg. In de 67e minuut deed van Zonneveld wat we van hem gewend zijn. Een hard schot van Joop Pijnacker kon door Marvin Heidstra niet goed worden verwerkt, kwam vervolgens in de kluts terecht en de Kollum-spits profiteerde: 4-1.

3 minuten later gaf Gerard van Zonneveld zijn invalbeurt nog meer glans door de 5-1 aan te tekenen na een mooie aanval over rechts. Thieme Brandsma gaf voor, Joop Pijnacker maakte een overstap en van Zonneveld rostte de bal tegen het net.Arne Jan de Boer werd in de 75e minuut ingebracht voor Joop Pijnacker. Vv Kollum bleef doorgaan en in de 79e minuut zag het publiek weer een prachtige aanval die eindigde bij Wiebe Postma die verwoestend uithaalde. Marvin Heidstra kon deze kanonskogel niet klem houden en Randy van Malsen kon ook zijn 2e goal van de middag maken. De laatste 10 minuten van de wedstrijd werd er niet meer gescoord, maar wel nog steeds mooi gevoetbald door de Kollumers. Zelfs met 10 man (nadat Denny Nicolai zijn overigens onterechte 2e gele kaart had gekregen en werd weggestuurd) was Kollum heer en meester op het veld.

Met deze eindstand handhaaft vv Kollum zijn knappe 2e plaats op de ranglijst. Volgende week een wedstrijd in de knock-out fase van de bekercompetitie tegen 1e klasser Leeuwarder Zwaluwen op sportpark Baensein te Kollum. We zullen zien of de huidige euforie rond vv Kollum met een weekje verlengd kan worden!