Sport

Kollum wint overtuigend van AVC

KOLLUM – Op een natte, koude zaterdag middag behaalde Kollum een overtuigende overwinning op AVC. Kollum begon de wedstrijd noodgedwongen met een andere opstelling dan bedoeld. Alex van der Veen had te veel last van zijn spieren en was deze middag niet inzetbaar. Denny Nicolai kwam voor hem binnen de lijnen en nam plaats op het middenveld.

De wedstrijd kende een redelijk rustig verloop in de eerste minuten. Keeper Hartman van AVC kreeg in de 6e minuut een hard schot van Arne Jan de Boer te verwerken en even later belandde de bal na een prima opgezette aanval via een AVC-speler op het dak van het doel. Vanuit de corner kwam AVC er gevaarlijk uit, maar keeper Andries Dijkstra was attent en voorkwam erger. In de 14e minuut zette Kollum een aanval op via Benjamin Zondervan, met een mooi passje zette hij Efraïm Wagenaar vrij voor een leeg doel: 1-0. Twee minuten later was het alweer raak: Arne Jan de Boer leverde een van zijn mooie steekpassjes af en zette daarmee Randy van Malsen vrij voor de keeper. Met een mooi boogje scoorde hij 2-0.

AVC was even van slag, wat uitmondde in een schandelijke overtreding van Daniël van der Veen. Van achteren vol op de enkels van Benjamin Zondervan zou eigenlijk rood moeten zijn, het bleef bij geel. In de 23e minuut een curieus moment, keeper Hartman van AVC schoot de bal uit tegen de rug van de weglopende Randy van Malsen. De bal rolde vervolgens in het doel. Scheidsrechter Visser keurde het doelpunt niet goed, achteraf verklaarde hij dat hij niet had gezien wat er gebeurde, omdat hij van het doelgebied wegliep. Waarmee iedereen kon leven. AVC herstelde enigszins van de uitgedeelde tik, wat leidde tot enkele kansjes, meestal vanuit een afstandsschot. Het spel golfde op en neer en langzamerhand bleek wel dat AVC best goed kan voetballen, maar niet altijd gelukkig is in de afwerking.

Ook Kollum kwam er nog enkele malen gevaarlijk uit, vooral via de rushes van Benjamin Zondervan, maar te vaak was er niemand in het strafschop gebied om de voorzetten af te maken. Na een prima aanval van AVC en een goede redding van keeper Dijkstra werd de rust gehaald.

Trainer Hylke Schrale wisselde genoemde van der Veen en had zijn ploeg duidelijk geïnstrueerd om met veel energie aan de tweede helft te beginnen en daarmee snel te zoeken naar een doelpunt. Dit pakte anders uit. Het publiek op de tribune had maar amper plaatsgenomen toen het al 3-0 was. Benjamin Zondervan kreeg ruimte en joeg de bal onhoudbaar hoog in het doel. ACV bleek in de rust de juiste instelling te hebben gevonden. Uit een corner in de 49e minuut kopte Jelte Visser hard in: 3-1.

Enkele minuten later kwam Johannes van der Veen alleen voor keeper Dijkstra, maar hij faalde jammerlijk. Voor Kollum betekende dit oppassen en vooral het hoofd er bij houden. Het kreeg opnieuw kansjes uit goed opgezette aanvallen vooral over links, maar met de meeste voorzetten werd te weinig gedaan. In de 68e minuut mocht ACV een corner nemen. Keeper Dijkstra stompte de bal buiten de 16 meter waar Henk Geert Visser wel raad mee wist, hij schoot direct op het lege doel. 3-2 dacht iedereen maar Kollum protesteerde en de scheidrechter keurde het doelpunt na advies van de assistent-scheidsrechter af wegens hinderen van de keeper. Een cruciale beslissing, omdat ACV op dat moment merkte dat er meer te halen was in Kollum. De verdienstelijk spelende Johannes van der Ploeg werd gewisseld voor Ruben Merkus. Kollum kreeg via Randy van Malsen nog kansen, maar hij schoot en kopte naast. Uit een afgeslagen aanval van Kollum in de 76e minuut wist ACV de marge toch te verkleinen, Mark Jan Ykema schoot vanaf de rand van de 16 meter met een beheerste schuiver de 3-2 binnen.

Het gevoel dat er mogelijk toch nog punten te pakken waren werd binnen een minuut de grond in geboord door Benjamin Zondervan, die op onnavolgbare wijze enkele tegenstanders liet staan en vervolgens beheerst de 4-2 scoorde. Hoewel AVC nog wel wilde was het besef er ook dat het deze middag niet voor een stunt zou kunnen zorgen. Ze kregen nog wel een kansje na een missertje van keeper Dijkstra maar verder kwamen ze niet. In de 85e minuut liet Efraïm Wagenaar twee tegenstanders staan en speelde de vrijstaande Randy van Malsen aan die geen moeite had met deze kans: 5-2. In blessure tijd mocht AVC het nog een keer vanaf de penaltystip proberen, maar Andries Dijkstra stopte de bal op miraculeuze wijzen met zijn voet. Een verdiende overwinning voor Kollum met als gevolg dat er twee plaatsen werd gestegen naar de 5e plaats.