Regionaal

Kollum wint topper van Leovardia

KOLLUM – Voor de thuisploeg was het vandaag in de zes punten wedstrijd aanhaken of plaats nemen in de wachtkamer. Na vijftien minuten spel stond er 0-2 op het scorebord en leek er voor de koploper uit Leeuwarden geen vuiltje aan de lucht, maar Kollum herpakte zich en pakte de koppositie over door vijfmaal de trekker te hebben overgehaald.

Na de sterke wedstrijd tegen ONT van vorige week verwachtte het Kollumer publiek dat de ploeg de juiste richting had gevonden. Vanaf de aftrap van scheidsrechter van der Spoel was het echter de koploper die het heft in handen nam. In de eerste de beste aanval van Leovardia werd een fout in de verdediging genadeloos afgestraft door de gasten. Jeffrey van de Galiën liet zien dat het gemis van hun topscoorder Kian Visser geen beletsel was en schoot beheerst de 0-1 achter Andries Dijkstra. De thuisploeg was niet bij de les, maar kon gelijk vanaf de aftrap orde op zaken stellen, maar de actieve Randy van Malsen zag zijn voorzet door Roman Doelkamid afgefloten door van der Spoel, die een overtreding zag in de actie van Doelkamid. Daar waar Kollum tegen ONT met druk op de verdediging de wedstrijd n handen had wist men dit tegen Leovardia geen vervolg te geven. De koploper was in het begin feller en bleek niet voor niets als koploper naar Kollum te zijn gekomen. Op snelheid bleek de ploeg van interim trainer Reitsma gevaarlijk en oa Ait Bihiou Ahmed was een plaag voor Sander Gietema. De 0-2 was dan ook geen verrassing na een kleine vijftien minuten spelen. Een pass ver de hele op Ahmed werd hij geen strobreed in de weg gelegd en kon ongehinderd de bal in de vere hoek achter Dijkstra schieten. Direct vanaf de aftrap kwam Kollum geheel onverwacht terug in de wedstrijd, een voorzet vanaf de zijkant werd door Benjamin Zondervan goed ingeschat en maakte het de sluitpost Tibben moeilijk die de bal niet onder controle kreeg en voor Zondervan een koud kunstje was de aansluitingstreffer te scoren. De Kollumers herpakten zich door dit ruggesteuntje en kregen kansjes voor de gelijkmaker. Na een kleine dertig minuten spelen kwam de verdiende gelijkmaker er door goed opstellen van Randy van Malsen die op de juiste plaats stond om de voorzet van Zondervan de bal achter Tibben te schieten. In het laatste kwart van de eerste helft let Kollum zien dat ze wel degelijk aanspraak wilden maken om de koppositie over te nemen, de wedstrijd was voor de neutrale toeschouwer zeker het aanzien waard. Kansen aan beide kanten leverde echter geen treffers op.

Na de thee startte Kollum beter aan de wedstrijd dan het eerste bedrijf en zette Leovardia onder druk zonder dit overwicht in een treffer tot uitdrukking te brengen. Beide ploegen kregen kleine kansjes om de score weer in hun voordeel tot uitdrukking te brengen, maar bleven beide keepers de winnaar. Na een kleine vijftien minuten spelen bracht Kollum Joop Pynacker binnen de lijnen voor Roman Doelkamid, gelijk leverde dit gevaar op, een prima uitgespeelde counter bracht de bal bij Gerard van Zonneveld die met een bekeken pass Marinus Hoekstra vrij speelde. Zijn schuiver verdween achter Tibben in het doel en zo kwam Kollum na 0-2 voor het eerst aan de leiding. Het wedstrijdbeeld veranderde enigszins en was het mede aan scheidsrechter van der  Spoel, die vele kleine overtredingen van oa de gasten bestrafte met een gele kaart. De gasten leken het er moeilijk mee te hebben dat de wedstrijd hun uit de handen glipte en bestrafte van der Spoel dit door met regelmaat de gele kaart de lucht in te steken. Het was uiteindelijk wachten dat de verder toch sportieve wedstrijd ontspoorde, binnen enkele minuten werden twee spelers van Leovardia met rood uit het veld gestuurd. De wedstrijd die zeker het aanzien waard was tot aan dat ogenblik werd hiermee op slot gegooid. In de slotfase werd de score door Kollum nog uitgebreid naar een verdiende overwinning. De 4-2 werd door Randy van Malsen voorbereid die zijn voorzet door Gerard van Zonneveld zag worden afgerond. Het slotakkoord kwam  van de voet van Joop Pynacker, die de bal van Gerard van Zonneveld kreeg en de eindstand op 5-2 bepaalde.

Kollum liet deze wedstrijd zien dat men na de simpele zege op ONT ook eindelijk weer eens een wedstrijd tegen een team uit de top van de ranglijst wist te winnen en daarmee de koppositie van Leovardia over te nemen. De komende twee wedstrijden tegen VIOD en Waskemeer zal blijken of de Kollumers met een goed gevoel de winterstop in kunnen gaan.

Verslag: André van de Meulen en foto’s: Bert Wijma