Kollum wint tweede periode door winst op Veenhuizen

KOLLUM – De omstandigheden voor een goede wedstrijd waren er op Baensein, met ruim 500 toeschouwers langs de lijn. De beslissing in de tweede periode stond er op het spel, voor Kollum telde slechtst de winst waar de gasten voldoende hadden aan een gelijkspel. In een meeslepend gevecht, waar beide ploegen respect hadden voor elkaar werd Gerard van Zonneveld met alweer een hattrick de Man of the match.

Onder leiding van scheidsrechter Hadders betraden beide ploegen de grasmat, waar de jeugd van Kollum de spelers met een Bengaals vuurwerk verwelkomde. Met Auke Hoekstra in de plaats van de geschorste Andries Dijkstra op doel en met de omzetting door Randy van Malsen samen met Ruben Merkus achterin te laten starten was de opening voor de thuisploeg. De gretige Gerard van Zonneveld zag zijn eerste voorzet nog geblokt worden, maar in de tweede minuut strafte hij een fout in de verdediging genadeloos af. Alleen op doelman Haanstra was hij koelbloedig in de afronding en bezorgde Kollum de start die enig vertrouwen kon brengen. De openingsfase werd in hoog tempo gespeeld, de Kollumers verzaakten allemaal niet door foutjes gelijk te proberen om te herstellen. Op het middenveld leek Veenhuizen door oa Albert Jan Moes die veel vrijheid kreeg de overhand te nemen.

Met twee kleine kansjes, waarbij de tweede alles van Veenhuizen een overtreding zag binnen de beruchte lijnen. De leidsman stond echter prima opgesteld en zag dat de bal keurig werd gespeeld. Het spel golfde op en neer, het tempo bleef onveranderd hoog. De eerste maal dat Auke Hoekstra voor het eerst in actie moest komen was net voor het eerste kwartier spelen. Door zichzelf vrij te spelen kon Coen Schmidt vrij uithalen. Zijn schuiver werd echter goed door Hoekstra verwerkt. Door voor elkaar te blijven werken zag het Kollumer publiek een sterk Kollum dat men de laatste weken niet zag. Het was dat een ieder graag vandaag met een sterk optreden een kleine prijs te gaan behalen. Een vrije trap van Wiebe Postma kon Benjamin Zondervan net niet tussen de palen koppen. Door verdedigend sterk te spelen kon Sander Gietema ook aanvallend zijn kunsten laten zien, een goede onderschepping zette hij zelf de aanval op waar zijn voorzet net niet de beloning vond. Veenhuizen kreeg iets meet grip op het middenveld mede door de vrijheid die Moes kreeg, echter had de Kollumer verdediging telkens het juiste antwoord op de voorzetten. Net voor het half uur verdubbelde Kollum de score, de sterk spelende Benjamin Zondervan zette weer eens aan voor een actie. Op snelheid passeerde hij zijn man en leverde een prima voorzet af op Gerard van Zonneveld die met het hoofd zijn tweede treffer liet aantekenen.

De 2-0 was mooi, maar gerust kon men niet zijn en  bleef het om geconcentreerd te blijven spelen. Door een misverstand in de verdediging wist Veenhuizen de spanning in de 35ste minuut terug te brengen, geheel vrijstaand was het Coen Schmidt die de bal met precisie achter Hoekstra in het doel schoot. Even leek Kollum de controle te verliezen, maar hield de schade beperkt. Door de keuze van Ron de Boer om op het middenveld een plaats voor de pas 17-jarige Thieme Brandsma in te ruimen liet de trainer zien vertrouwen in de jeugd te hebben. Samen met de eveneens jonge Johan Schat bleef Kollum gevaarlijk. Een steekpass van Brandsma zette van Zonneveld weer alleen voor de keeper, echter ditmaal verdween zijn inzet over de goal. In de laatste minuut van de eerste helft kon Kollum de score verruimen, echter nam van Zonneveld de verkeerde keuze door zelf te schieten, terwijl  Benjamin Zondervan vrij stond.

De eerste actie na de hervatting was opnieuw voor de Kollumers, echter zowel van Zonneveld alsmede Joop Pynacker wisten niet te scoren. Het hoge tempo van voor de rust was er in het begin van de tweede helft niet, Kollum kreeg iets meer grip op het middenveld. Toch was het Veenhuizen die uit het niets in de 57ste minuut op gelijke hoogte wist te komen. Door een misverstand in de verdediging strafte Sander Ottens gedecideerd af en gaf Hoekstra het nakijken. Opnieuw wist Kollum een 2-0 voorsprong niet vast te houden, Veenhuizen had wat het wilde hebben en leek spekkoper te gaan worden. Kollum rechtte echter hun rug en nam toch weer de wedstrijd in handen en creëerde enkele kleine mogelijkheden om opnieuw aan de leiding te komen. Op aangeven van Joop Pynacker zag Gerard van Zonneveld zijn schot geblokt worden en een corner van Thieme Brandsma wist dezelfde speler niet in een doelpunt om te zetten.

In de 72ste minuut kwam Kollum verdiend opnieuw aan de leiding. Met een slimme steekpass zette Thieme Brandsma Gerard van Zonneveld vrij voor Haanstra. In deze 1:1 acties is van Zonneveld vaak dodelijk, zo ook nu. Met een bekeken schuiver passeerde hij de goalie en scoorde zo zijn derde doelpunt van de middag. In het laatste kwart kon Veenhuizen niet nogmaals het terug komen, één van de weinige echte kansen werd door Auke Hoekstra bekwaam tegen te houden. Toch liet Kollum zich in de slotfase terug drukken om de stand vast te houden, maar een eventuele verdwaalde bal kan er dan ook zo nog invallen en dan zou al het goede werk in deze sterke wedstrijd zomaar voor niets kunnen zijn. Ferdinand Rozema probeerde het in de laatste minuut nog met een schot van afstand, echter de bal verdween over de goal. De verdiende zege en daarmee winnaar te worden van de tweede periode kreeg in de allerlaatste minuut van de blessuretijd glans door Joop Pynacker die zijn harde werken beloond zag worden met de 4-2 achter Haanstra te schieten.

Dik verdiend kon Kollum na afloop de zege en daarmee de titel van de 2de periode gaan vieren, maar zal ook zeker de titel nog niet hebben opgegeven. Door het verlies van koploper Leovardia bij Rijperkerk is de spanning volledig terug in de top van de 3de klasse en zijn er nog een vijftal ploegen die gaan uitmaken wie de titel in de wacht zal gaan slepen.

Verslag: André van der Meulen/Foto’s: Bert Wijma