Kollum wint van FC Lewenborg

KOLLUM – Na een lange voorbereiding en teleurstellende resultaten in het bekertoernooi was zaterdag de start van de competitie voor de hoofdmacht van vv Kollum. FC Lewenborg uit Groningen was een voor Kollum nog onbekende tegenstander, aangezien ze uit de zondagcompetitie zijn overgestapt. Na een achterstand weet Kollum het duel in de tweede helft om te draaien en houdt het, zij het nipt, de punten thuis.

Het begin van de wedstrijd is het voor beide ploegen aftasten en wordt er mooi gecombineerd op het middenveld, maar met weinig echte kansen aan beide kanten. Kollum speelt in een andere opstelling en posities dan de afgelopen periode. Deels gedwongen door blessures van Ruben Merkus en Gerard van Zonneveld en deels omdat het een resultaat nodig heeft gezien het loodzware programma deze eerste weken. Doordat Benjamin Zondervan de overstap heeft gemaakt naar vv Gorecht en de van Harkemase Boys overgekomen Max de Jong eindelijk competitieduels mag spelen voor Kollum heeft Ron de Boer met zijn assistenten een stevige kluif aan het optimaal neerzetten van de ploeg. Kollum is duidelijk nog zoekende in hoe het deze competitie het best voor de dag kan komen.

Na een stevige overtreding die een gele kaart oplevert voor gelegenheidsaanvoerder Johan Schat komen er meer mogelijkheden over en weer. FC Lewenborg weet het eerst te profiteren. Na onnodig balverlies in de 30ste minuut op het middenveld is het FC Lewenborg dat via de rechterkant razendsnel op kan komen en met een diagonaal geplaatst schot op voorsprong komt; 0-1.

De Kollumers blijven rustig in de opbouw en proberen het met wat speldenprikjes. Een vrije trap beland voor de voeten van Olke de Wit en vanuit de draai schiet hij de bal net over de goal. Vanuit een corner van Thieme Brandsma is het wederom Olke de Wit die de bal op het dak van de goal kopt. Kollum dringt in de laatste fase van de eerst helft de Groningers meer achteruit, maar is nog niet doeltreffend.

In de rust is de licht geblesseerd aan het duel begonnen Luuk Piersma in de kleedkamer achtergebleven en voor hem staat Romke Bos in het veld. Kollum komt feller uit de kleedkamer dan FC Lewenborg. Dit resulteert in een aanval over links waar linksback Benny de Vries de bal bij Dennis Krohne aflevert maar de bal verdwijnt naast de goal. Kollum zet aan en er volgen meerdere corners achter elkaar. Een schot van Joop Pijnacker die de keeper loslaat maar helaas is er geen speler van Kollum die de bal in de goal kan lopen op tijd, waarmee deze kans voorbij is.

Kollum blijft wel voetballend de oplossing zoeken, maar het gaat soms in een te laag tempo en door het in de pauze natgeregende veld is de bal controleren soms lastig. Rechtsback Marc Wijma wordt gewisseld voor Dennis de Bruin. Er volgt een mooie aanval vanuit het middenveld. Via de vandaag aan de rechterkant spelende Olke de Wit wordt de bal in 16 gebracht en het is Romke Bos die zichzelf knap vrijspeelt en hard diagonaal de gelijkmaker scoort.

De moegestreden en door een pittige overtreding aangeslagen Benny de Vries wordt gewisseld voor Nick de Bruin. Nick is het broertje van Dennis de Bruin die is overgekomen van VV Dokkum deze zomer.

FC Lewenborg houdt vooral tegen deze fase komt nauwelijks meer bij de goal van de Kollumers. Toch weten ze via een kopballetje dat doorschiet op het natte veld bijna keeper Mark Huizenga te verrassen. Via de paal komt de bal terug het veld in. Daarna is het weer Olke de Wit die een mooie voorzet geeft op Dennis Krohne en in twee instanties maakt hij de 2-1. Zijn kopbal komt via de keeper eerst het veld weer in maar Krohne weet de bal daarna toch over de doellijn te werken.

In de laatste minuten komt Randy van Malsen nog in het veld voor Olke de Wit. In de blessuretijd weet Lewenborg nogmaals de buitenkant paal te raken, maar de punten komen niet meer in gevaar en Kollum is te slordig de wedstrijd definitief in het slot te gooien waardoor de eindstand 2-1 blijft. De prima leidende Van Driel fluit af na 7 minuten blessuretijd. De eerste drie punten zijn binnen en elke overwinning kan wel eens van levensbelang zijn deze competitie.

Ook dit seizoen geldt in de 2e klasse de versterkte degradatieregeling en is het dus zaak om bij de eerste acht te eindigen om rechtstreeks te handhaven in deze competitie. Twee ploegen degraderen rechtstreeks en maar liefst 3 strijden om nacompetitie. Volgende week wacht Noordscheschut de Kollumers, die hebben hun visitekaartje in deze klasse afgegeven door Drenthina met 1-7 te verslaan.