Kollum wint van Hardegarijp in de beker

HARDEGARIJP – In de beker speelde Kollum tegen Hardegarijp, die ook uit komt in de 2e klasse I. Hardegarijp had al gewonnen van FVC en speelde verrassend gelijk tegen Blauw-Wit’34. Kollum had haar enige bekerwedstrijd tot nu toe verloren van Blauw-Wit ’34. De wedstrijd tegen FVC zal Kollum later gaan inhalen. Na de winst vandaag heeft Kollum nog kans om als 2e te eindigen en door te bekeren.

Kollum neemt gelijk het initiatief en in de 8e minuut is er een goeie kans voor Randy van Malsen maar die kopt de bal net over. Er wordt goed gecombineerd door Kollum en Hardegarijp heeft hier even geen  antwoord op. In de 11de minuut een goeie voorzet van links van Randy en het is Joop Pijnacker die deze voorzet in 1x op de paal ramt. De toon is gezet, Kollum zet hoog druk en het middenveld van Kollum staat zeer compact, Kollum speelt eigenlijk met 3 man achterop waardoor er een extra man (vaak in de persoon van rechtsback Johan Schat) doorschuift naar middenveld en voorhoede. Het leidt tot een groot veldoverwicht, de eerste dertig minuten wordt er alleen op de helft van Hardegarijp gevoetbald. Kollum krijgt de kansen maar in de afronding is het nog niet gelukkig.

Na een goeie pass van Joop op Benjamin Zondervan redt de keeper nog het schot maar Joop is er als de kippen bij om te scoren: 0-1. In de laatste 10 minuten van de eerste helft kan Hardegarijp wat makkelijker voetballen als Kollum, mede door de warme omstandigheden op het kunstgras, ze wat minder afjaagt.

De tweede helft komt Hardegarijp beter uit de kleedkamer. Ze zijn feller en zitten de Kollumers dicht op de huid. Kollum probeert hier onder uit te voetballen maar de middenvelders staan minder compact dan de eerste helft zodat Hardegarijp meer kans krijgt om te voetballen. Vanuit de achterhoede wordt er een pass op linksbuiten Benjamin Zondervan gegeven die zet de bal voor en die wordt goed ingekopt door de aanvoerder van Hardegarijp 0-2. Kollum heeft weer wat overwicht en probeert met goede combinaties nogmaals te scoren. Ondertussen wordt er vanaf de kant gecoacht dat er compacter moet worden gevoetbald.

Hardegarijp komt een paar keer gevaarlijk door maar kopballen (over en op de paal) en afstandsschoten missen de goede richting. Hardegarijp wisselt 2x en hun middenveld wordt sterker en voetbalt onder de druk van Kollum vandaan waardoor er kansen voor hun ontstaan. Ook Kollum wisselt op het middenveld. Johan Schat wordt doorgeschoven naar het middenveld en Sander Gietema komt op de rechtsback positie. In de 78ste minuut een mooie crossbal van Pieter Henstra op Benjamin die alleen op de keeper af komt, hij kiest ervoor de bal af te leggen naar Joop die er nog beter voor staat en Joop tikt binnen. In de 80ste minuut is Pieter Henstra net te laat bij het wegtrappen van een diepe bal en hij maakt een overtreding, net binnen de 16 meter. Even daarvoor had Pieter ook geel gehad, en dus staat Kollum met een man minder de laatste 10 minuten. Hardegarijp benut de penalty en maakt 1-3. Sander Gietema ziet zijn invalbeurt voortijdig eindigen als zijn tegenstander de bal hoog wel wil schoppen en Sander een bloedende hoofdwond oploopt.

Hardegarijp gaat voor een slotoffensief, en Kollum loert op de counter om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. In de 86ste minuut gebeurt dat, als een hoge diepe bal tussen 2 Hardegarijp verdedigers in valt en zo bij Joop Pijnacker in de voeten valt. Hij maakt zijn 3e van de middag schitterend af met een stiftbal vanaf 20 meter in de kruising. Daarna in de 89ste minuut nog een aanval, bijna hetzelfde als de 0-3: alleen nu geeft Joop de bal breed op Benjamin en maakt de wedstrijd af op 1-5. Blessuretijd is niet meer nodig en de scheidsrechter fluit af.

Deze wedstrijd geeft Kollum kans om door te gaan in het bekertoernooi als het niet verliest van FVC:

Blauw-Wit ’34   3-7 (9-3)

Hardegarijp        3-4 (4-7)

Kollum                 2-3 (6-3)

FVC                       2-0 (2-8)