HoofdnieuwsRegionaal

Kollumerzwaag krijgt eigen gezondheidscentrum

KOLLUMERZWAAG – In Kollumerzwaag wordt hard gewerkt aan een nieuw gezondheidscentrum. De voormalige bibliotheek naast de Gereformeerde Kerk biedt over enkele maanden onderdak aan huisarts, fysiotherapeut en een uitgiftepunt van apotheek de Dorpsacker. Een positieve ontwikkeling voor de zorgaanbieders, maar vooral voor het dorp zelf. ‘Een plaats met drieduizend inwoners kan niet zonder een eigentijdse en centrale zorgvoorziening’, vinden initiatiefnemers Herman Schalkwijk en Piet Boelens.

De komst van het gezondheidscentrum lag al vele jaren in de planning van huisarts Schalkwijk en fysiotherapeut Boelens. Zo heeft Schalkwijk in zijn eigen praktijk aan huis letterlijk en figuurlijk het plafond bereikt. “Ik heb een vrij grote praktijk. Ik werk met praktijkondersteuners en heb af en toe hulp van een extra huisarts. In de huidige situatie is nauwelijks ruimte om iedereen een plek te geven. In het nieuwe zorgcentrum kan ik mijn patiënten wel een professionele omgeving bieden met een vertrouwde en prettige uitstraling.”

Zorg centraal

Daar is geen woord teveel mee gezegd. Na de verbouwing van de oude bibliotheek beschikt het dorp over een zorgcentrum dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. Boelens: “Het centrum is in de eerste plaats gemakkelijk voor patiënten en cliënten. Ze vinden straks alle zorg onder één dak. Afspraken zijn handiger te plannen en voor medicijnen hoef je meestal geen ritje naar het dorp verderop te maken.”

Ook qua locatie gaat iedereen erop vooruit. “We beschikken straks over modern ingerichte praktijkruimtes, ruime behandelkamers en een comfortabele wachtkamer. Daarnaast biedt het gebouw voldoende mogelijkheden voor andere zorgaanbieders. Het zou mooi zijn dat we het dorp op termijn een nog breder zorgaanbod kunnen bieden.”

Het belangrijkste is dat Kollumerzwaag met de komst van het zorgcentrum in de toekomst verzekerd blijft van goede zorg in eigen dorp. Schalkwijk: “Voor Piet en mij geldt dat we over enkele jaren over onze opvolging moeten gaan nadenken. Voor een verouderde praktijk aan huis is dit niet zo eenvoudig. Een praktijk in het gezondheidcentrum is interessanter en biedt meer perspectief. Door onze krachten te bundelen hopen we dat de inwoners van Kollumerzwaag een beroep kunnen blijven doen op huisarts, fysiotherapeut en apotheek. ”

Van bibliotheek tot gezondheidscentrum

De verbouw en uitbreiding van de oude bibliotheek is inmiddels in volle gang.
Een flinke klus. Het karakteristieke gebouw ondergaat een ware metamorfose.
De verwachting is dat het centrum begin mei de deuren kan openen. Het nieuwe zorgcentrum beschikt straks over:

–     Eén centrale wachtruimte

–     Huisartsenpraktijk met vier praktijkruimtes

–     Fysiotherapiepraktijk met ruim opgezette behandelkamer

–     Uitgiftepunt apotheek de Dorpsacker

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button