HoofdnieuwsRegionaal

Kunst en Kitsch op Buweklooster trekt 400 bezoekers

DROGEHAM – Combineer een zonovergoten monumentale boerderij met een kunst-kitsch-cultuurfestijn en ontvang 400 bezoekers op een dag. Stichting Keunstkrite  sloot de Kunstweek van Achtkarspelen af met een boppeslach.

Geen grote schatten bij de Kunst&Kitsch beoordeling op Buweklooster afgelopen zaterdag, maar wel een hele bijzondere en kapitale penning uit de tijd van Willem I. Er was een ruim aanbod voor de deskundigen Luutzen Haak, Evert Kramer, Jaap Jongsma, Wouter van Schaik en Rikus Oswald. Kralen van beppe, een schilderij uit 1840, zilver en meissen porcelein en vele vele andere zaken passeerden de revue. Ook bij de kraam van Stichting Oud Achtkarspelen kwamen de verhalen los, veelal naar aanleiding van de waardevolle oude foto’s en boekwerken over Achtkarspelen en de streekgeschiedenis. Zeer in trek waren de rondleidingen door de boerderij van de familie Van Abbema-Roorda; enkele honderden mensen konden het bijzonder interieur met de Harlinger tegels bekijken en werden hierover verder geïnformeerd door de presentatie van de nog altijd werkende tegelfabriek in Harlingen. Bij de afsluitende activiteit, de Keunstkrite Kunstveiling die voor de eerste maal plaatsvond, werden tien van de zestig ingebrachte kunstwerken verkocht, hetgeen “niet verkeerd” was volgens de organisatie. Geert van Tuinen maakte er een mooie show van.

De  kunstweek werd formeel afgesloten door burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen die de Keunstkrite uitvoerig prees voor haar organisatie en grote bijdrage aan het Culturele aanbod in de regio. “Achtkarspelen is een prachtig evenement rijker – we kijken nu al uit naar volgend jaar!”, aldus de burgemeester. Hij maakte tevens de winnaar van de stempelkaartactie bekend: mevrouw Tine Glas uit Koostertille won de kunstwaardebon van € 250 die door de Keunstkrite werd aangeboden ter besteding bij een van de deelnemende kunstenaars van het Rondje Kunstzinnig 2017. “We kijken terug op een heel bijzondere week met vele hoogtepunten.We hebben een fantastische ploeg vrijwilligers en daarnaast enorm veel inzet van onze sponsoren, lokale ondernemers, de pers én spontane hulp ter plekke. Kunst en cultuur leeft en hoewel we op onderdelen graag meer publiek hadden gezien, er natuurlijk verbeterpuntjes zijn, blikken we terug op een zeer geslaagde Kunstweek. Zowel binnen de organisatie als vanuit het publiek hebben we enorm veel positieve reacties gehad en we gaan dus zeker op deze weg verder!”, aldus Hetty Combs, projectbeheerder van de Keunstkrite. In 2018 is het thema “Vertel! Vertel!!” waarbij aangesloten wordt bij diverse projecten rondom de Kulturele Haadstêd 2018. Het zwaartepunt ligt dan rond Augustinusga en Willem Bartel van der Kooi (project Portraits & Paradise).

Foto: Stichting Keunstkrite Twizel

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button