HoofdnieuwsRegionaal

Kunstschilder Jan Kooistra overhandigt schilderij Centrale As aan Dongeradeel

DOKKUM – Op vrijdag 15 april heeft kunstschilder Jan Kooistra een schilderij aangeboden aan de gemeente Dongeradeel. Op het schilderij staan de werkzaamheden aan de rondweg in Dokkum afgebeeld, die plaats vinden in het kader van het project De Centrale As. Wethouder Pytsje de Graaf heeft het schilderij in ontvangst genomen. 

Als organisaties die betrokken zijn bij de aanleg van de Centrale As , vinden de provincie Fryslân en de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Smallingerland dat het onderdeel kunst niet mag ontbreken bij een omvangrijk project als De Centrale As. In het kader van het onderdeel kunst zijn er onder andere drie schilderijen gemaakt van de werkzaamheden rondom De Centrale As.

De titel van het schilderij, Blêdzje troch de tiid, geeft al aan dat we op het schilderij een dynamisch beeld van de werkelijkheid zien. Op het schilderij zijn de werkzaamheden aan de rondweg in Dokkum te zien, maar dit is slechts een ‘bladzijde’ in de tijd. Op de achterkant van de bladzijde is een bouwtekening van de Centrale As afgebeeld en op de volgende bladzijde zien we hoe de situatie vóór de werkzaamheden was. Het schilderij geeft weer dat de plek waarop nu de werkzaamheden plaatsvinden er op elk moment weer anders uitziet.

De eerste twee schilderijen uit de serie werden gemaakt door Gosse Koopmans en Jan Jansma. Op het schilderij van Koopmans staan de werkzaamheden ten zuidwesten van Burgum afgebeeld. Jansma haalde voor zijn schilderij inspiratie uit de bouw van de onderdoorgang Doniawei in Damwâld. Deze schilderijen hangen in de gemeentehuizen van Tytsjerksteradiel en Dantumadiel.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button