HoofdnieuwsRegionaal

Kunstwerk ter nagedachtenis aan Foekje Dillema onthuld

BURUM – Zaterdagmorgen heeft burgemeester Bearn Bilker samen met de kunstenaar, de heer Smeets een kunstwerk ter nagedachtenis aan Foekje Dillema onthuld. Het kunstwerk is opgebouwd in Friese stijl, met ‘Friese stijl’ wordt bedoeld, in de vorm van de voorkant van een Friese boerderij en gebouwd van Friese geeltjes. De voetbal draagt een ûleboerd (uilenbord) dat afkomstig is uit de omgeving waar Foekje toe behoorde en waar zij zich heeft teruggetrokken, namelijk Burum.

Aan de voorkant van de voetval is een opening (nis) waarin een knop van een rode lotusbloem van keramiek te zien is. Deze knop staat voor Foekje, die niet de kans heeft gehad om daadwerkelijk te mogen bloeien. De rode lotus staat voor zuiverheid in het hart en wordt beschouwd als symbool van mededogen. Het geheel blijft een bescheiden en eenvoudig karakter houden.

“Ik wilde me bij een kunstwerk over Foekje Dillema niet bezighouden met het hardlopen. Voor mij staat Foekje Dillema niet zozeer voor sport, maar voor het lijden dat mensen overkomt wanneer ze, volgens anderen, anders zijn. Foekje Dillema staat voor de tragiek van uitsluiting en hoe dat iemands leven kan ruïneren”, aldus de heer Smeets.

Wie was Foekje Dillema?

Foekje Dillema werd in Burum geboren op 18 september 1926. Foekje was een Nederlandse atlete, die imponeerde door haar opvallende sprintsnelheid. In 1950 werd ze zelfs de snelste vrouw van de wereld. Na deze overwinning werd ze geschorst omdat ze weigerde deel te nemen aan een geslachtskeuring. Haar wereldrecord werd zelfs uit de boeken gehaald. Foekje is op Sinterklaasochtend 2007 overleden.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button