EvenementenHoofdnieuwsRegionaalSport

Lars van der Haar en Marianne Vos starten in Centrumcross Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – De wereldtoppers Marianne Vos en Lars van der Haar sieren ook dit jaar de affiche van de 19e  Centrumcross Surhuisterveen. De Stichting Wielercomité Surhuisterveen is er in geslaagd om zowel bij de mannen als de vrouwen de best presterende landgenoot te contracteren. Marianne Vos draait al jaren mee aan de wereldtop, Lars van der Haar brak dit jaar definitief door. De Centrumcross wordt gehouden op donderdag 2 januari 2014.

Marianne Vos (26) is op vrijwel elke discipline van de wielersport de te kloppen vrouw. Zij komt uit op de weg, in het veld, op de baan en sinds kort heeft  ze zich eveneens op het mountainbiken gestort. De vorige editie van de Centrumcross wist zij ook op haar naam te schrijven. “We zijn uiterst content met haar komst naar Surhuisterveen”, zegt Andries Nieuwenhuis van het organisatiecomité. “Zij is de regerend wereldkampioene en wie wil haar niet aan de start hebben.” Was Marianne Vos binnen het Nederlandse veldrijden de laatste jaren een zekerheidje, dat gold niet voor de mannen. Na het stoppen van Richard Groenendaal viel het veldrijden in ons land in een zwart gat. Er waren geen opvolgers van zijn kaliber. Sinds kort lacht de toekomst  het Nederlandse veldrijden bij de mannen echter weer volop toe. Nederland telt weer mee. En hoe. De hegemonie van de Belgen kan op korte termijn wel eens doorbroken worden.

Bij de beloften en de junioren spreekt ons land al jaren een woordje mee. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen. De naam Van der Poel duikt ineens weer op. De pas 18-jarige Matthieu, zoon van oud-wereldkampioen Adri van der Poel, heeft zich inmiddels aan het venster gemeld. Hij startte  het vorige seizoen als junior in 30 crossen. Hij won ze allemaal en werd daarmee Nederlands-, Europees- en wereldkampioen. Zaterdag 7 december maakte hij in Antwerpen zijn debuut bij de profs en werd meteen tweede achter de Belg Niels Albert. Van vader Adri hoefde het nog niet zo zeer.

“Ik rijd hier vooral omdat ik benieuwd ben”, liet zoonlief weten. Hij was benieuwd naar de snelheid van de profs in wedstrijden, die een kwartier langer duren dan de categorie, waarin hij uitkomt. Ook de 21-jarige Mike Teunissen is een grote belofte. Hij werd in 2012 Europees kampioen bij de beloften, terwijl hij in deze categorie in 2013 de wereldtitel voor zich opeiste.

De verrassing van het vorige seizoen was Lars van der Haar (22). Hij stootte meteen door naar de wereldtop, hetgeen hij onderstreepte met een derde plaats op het wereldkampioenschap. Dit jaar startte  hij met zeges in Valkenburg en Tabor in de strijd om de wereldbeker. In de Super Prestige van Gieten verspeelde hij in de laatste meters de eindzege door materiaalpech. Zijn vorm is er nog steeds, want in het Belgische Overijse werd hij tweede in de Druivencross. “De opkomst van deze jonge renners is een goede zaak voor het veldrijden, met name voor de Nederlandse organisatoren”, vindt Andries Nieuwenhuis. “Het leek de laatste jaren een beetje een Belgisch  onderonsje te worden. En dat is nooit goed voor de sport, vooral als je deze tak  nog meer mondiaal wilt maken. Wij zijn blij met deze ontwikkeling”, aldus Andries Nieuwenhuis, die liet weten de volgende week het complete rennersveld, zowel bij de mannen als de vrouwen te kunnen presenteren.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button