Lastig Marum duwt Kollum naar de middenmoot

KOLLUM – Na de winterstop, die beide teams deels ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft hebben doorgebracht in het zonnige Spanje, staat vandaag de wedstrijd vv Kollum tegen sv Marum op het programma. De afgelopen jaren zijn de teams elkaar vaker tegengekomen met daarbij wisselende resultaten voor de beide ploegen. Vaak weet Kollum het de Groningers thuis lastiger te maken dan uit. Zaterdag stond na een slechte eerste helft en een betere tweede van de Kollumers de score op 1-2 voor de ploeg uit het Westerkwartier. Vv Kollum maakt hiermee geen kans meer op de eerste periode in de 2e klasse L en zakt hierdoor naar een 6e plaats weg.

De aftrap wordt genomen op een moeilijk bespeelbaar veld. Het gras is weliswaar ontdooit, maar zeer hobbelig wat verzorgd voetbal spelen bijna onmogelijk maakt. Het weer is goed en beide ploegen beginnen rustig aan de wedstrijd. Marum afwachtend en erg compact spelend en Kollum tikt vooral de bal rond in een laag baltempo. Beide Kollumer backs krijgen veelvuldig de bal maar weten niet goed raad met de ruimte en zien nauwelijks aanspeelpunten, anders dan naar achteren. De eerste 20 minuten gebeurt er dan ook weinig. Tegen een stug verdedigende ploeg als Marum is het zaak vooral niet op achterstand te komen.
Marum temporiseert, rekt zelfs al tijd maar loerend op een kansje breekt de linkerspits door in de 25e minuut en wordt de bal vanaf links voorgezet door Marum. Kollum staat te kijken waar de bal naar toe gaat (verdediger of keeper) en Tom Boezerooy van Marum kan er net tussen komen en de bal heel licht toucheren, zodanig dat het leer tergend langzaam voor de keeper langs en de slidende Sil Koster via de verre paal binnen valt. Kollum staat achter met 0-1.

Kollum is meer aan de bal maar het is de ploeg uit Marum die effectief met de kansen omspringt. Ze houden tegen en zijn er bij balverlies telkens als eerste bij. Een vrije trap in blessuretijd van Marum wordt met een boogje over de keeper van Kollum gekopt door Jordy Swierenga en het staat 0-2. Een erg vervelend moment om een goal tegen te krijgen, Ron de Boer was al bezig met de wissel na de rust voor te bereiden. Maar een achterstand van 2 doelpunten op zo’n moment is een dreun.

In de tweede helft zijn beide wingbacks Marc Wijma en Sil Koster achter gebleven in de kleedkamer en is Olke de Wit als spits bij Kollum ingekomen. Kollum gaat over op 4-3-3. Sander Gietema staat op zijn vertrouwde rechtsback positie en Aaron Boekhout bestrijkt de linker zijde meer. Het tempo gaat omhoog en komen wat scheurtjes in het defensieve blok van de gasten. Tweede ballen worden door Kollum nog altijd nauwelijks gewonnen, alleen Luuk Piersma is een positieve uitzondering in de afwachtende houding van de Kollumer ploeg.
Er komen wat kansjes voor Kollum maar de keeper wordt niet getest als de bal hoog over wordt geschoten, het vizier staat nog niet goed.

Gelijk na deze kans van Kollum is er een uitbraak van de spits van Marum maar hier redt de Kollumer keeper Mark Huizenga goed. Kollum blijft het proberen en Dennis Krohne kopt de bal volledig vrijstaand ruim over de goal. Dan uit het niets scoort Dennis Krohne met een prachtige krulbal in de verre kruising de 1-2. Er is dan nog een kwartier te spelen. Kollum zet aan en Benjamin Zondervan krijgt zijn kans op de gelijkmaker als hij achter de verdediging wegglipt en de keeper omspeelt, maar daarbij wel ver naar buiten raakt. Het schot vanaf punt 16 schiet van zijn schoen ver over de goal, het veld is spelbreker in de afronding hier.
In de slotfase kunnen beide ploegen nog hopen op een doelpunt, maar het blijft bij 1-2. Na 90 minuten fluit de prima leidende scheidsrechter Gils de wedstrijd af.

Volgende week is Kollum vrij. Op 4 februari neemt Kollum het thuis op Baensein op tegen Zuidhorn.