HoofdnieuwsRegionaal

Lauwers College gaat weer op culturele toer

KOLLUM – Leerlingen en docenten van christelijke scholengemeenschap Lauwers College hebben dinsdagavond in De Colle in Kollum een culturele avond verzorgd. Het was een pilot, die smaakt naar meer. “En dat gaat hoogstwaarschijnlijk ook gebeuren.”

Een veertigtal scholieren en medewerkers van de locatie Buitenpost van het Lauwers College was gezamenlijk actief op en naast de bühne van De Colle. Het werd een prachtige avond vol entertainment en show. Als rode draad liep het theaterverhaal ‘James Bond & The weapon of mass destruction’ door de happening. Daarnaast kon de volle zaal genieten van muzikale optredens van tal van artiesten.

Alle acteurs en artiesten oogsten volop applaus van het publiek. Dit moeten ze vaker doen, zei een trotse ouder die zoonlief zijn zangtalent zag etaleren. De kans dat er ook daadwerkelijk een vervolg op de pilotavond komt, is groot. ”We zijn een traditie gestart”, glunderde docent Bart van Overveld na afloop.

Van Overveld zette samen met zijn collega Agnes Busse de culturele avond op. Beiden waren aan het eind van de avond opgelucht en zeer tevreden over de gang van zaken op het podium. “Het ging écht goed. De kinderen hebben gepiekt; het was top.”

Bij een innovatieprijsvraag Lauwers College breed – de school heeft vestigingen in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk – kwamen Van Overveld en Busse met het idee van de culturele avond op de proppen. Het initiatief kwam als een van de winnaars uit de bus, waarop een verdere uitwerking volgde.

Vroeger waren er ooit ook culturele avonden op het Lauwers College, weet Van Overveld uit overlevering. “We vonden dat dit weer terug moet komen”, aldus de docent Nederlands, die heel veel met muziek heeft. Culturele happenings hebben volgens hem in velerlei opzicht een meerwaarde. “De kinderen kunnen er zoveel meer van zichzelf in kwijt. Je ziet de leerlingen opbloeien. Er zijn veel talenten.”

Het project van Van Overveld en Busse bleek aan te slaan op de Buitenposter school. Halverwege vorig cursusjaar werd begonnen met de eerste voorbereidingen voor Culto, de naam die de culturele herstart kreeg. Van Overveld, die veel energie in Culto stak, schreef zelf het script voor het theaterverhaal. Hij bleef dichtbij de belevingswereld van de leerlingen en koos voor een James Bond-avontuur. “Dat is niet te hoogdravend en spreekt tot de verbeelding.”

En dus ontspon zich in De Colle een laagdrempelige en herkenbare voorstelling met een fatale vrouw en achtervolgingen. Het verhaal werd afgewisseld met muzikale – en dansoptredens van leerlingen, al dan niet samen met docenten. De combinatie om gezamenlijk te acteren, vond een van de aanwezige moeders geweldig. “Mijn zoon vindt dat superleuk”, zo vertelde ze. Over het initiatief voor de culturele avond sprak ze louter lovende woorden. “Dit zet ook letterlijk de kinderen op een podium. Hier groeien ze echt van. Dit maakt het speciaal en dit blijft ook hangen.”

Trots en heel blij namen Van Overveld – hij speelde de rol van James Bond – en Busse na de minutenlang durende staande ovatie voor álle acteurs de complimenten over de show in ontvangst. “We zijn trots dat we dit samen met de leerlingen hebben mogen doen”, straalde Busse van oor tot oor. De docent drama, die de regie voerde, was blij verrast dat alles zo gesmeerd liep. “Een ieder heeft het heel goed gedaan.”

In de komende periode gaat het Lauwers College bekijken in welke vorm De Culto verder uitgerold moet worden. Het streven is om uiteindelijk alle drie vestigingen bij het culturele festijn te betrekken. Sommige leerlingen vonden het dinsdagavond jammer dat het bij een eenmalige voorstelling in Kollum bleef. Waarom voeren we dit niet op in andere dorpen, zo vroeg een van hen zich af. Wie weet hebben zij daar misschien nog een plannetje voor…

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button