Lauwersmeertoernooi prooi voor Kollum

KOLLUM – Prachtig voetbalweer zorgde zaterdag voor een ontspannen sfeer tijdens het 35ste Lauwersmeertoernooi in Kollum. De zon bleef achter de wolken waardoor de hitte wegbleef en de spelers voluit konden gaan, al was er hier en daar toch nog een speler die met krampverschijnselen verzorging nodig had, maar dat was niet vreemd gezien de korte voorbereiding op dit toernooi. Zes teams waren aanwezig die werden onderverdeeld in twee poules. In poule A speelden Kollum, Friese Boys en Anjum, terwijl in poule B Buitenpost, Kootstertille en WTOC zaten.

Vijfde en zesde plaats

Kootstertille was met nul punten een beetje uit op eerherstel en zorgde ervoor dat tegenstander Anjum niet echt aan de bak kwam. De Tilsters namen na tien minuten de leiding via Dimitri Moraitis die de Anjum-keeper knap omspeelde. Net voor rust deed Anjum iets terug, maar het schot belande op de buitenkant van de paal. Na rust probeerde Anjum het nogmaals, maar men kon geen vuist maken. Een vrije trap van Anjum in de slotfase leek gevaarlijk, maar belande via de muur in de handen van Tilster-keeper Albert Jan Merkus.

Derde en vierde plaats

Friese Boys en WTOC maakten er een weinig verheffende wedstrijd van om de derde plaats. Beide teams werkten hard, maar een uitgespeelde kans was niet te bespeuren. Aan beide kante raakte de pijp al aardig leeg en de eindstand van 0-0 was dan ook een logisch gevolg van dit alles. In de penaltyreeks was het Friese Boys die aan het langste eind trok en met 6-5 zegevierde.

Finale

De beide teams die het eigenlijk aan hun stand verplicht zijn om in de finale te staan stonden er ook. Buitenpost en Kollum maakten er in deze korte wedstrijd een leuke pot van die het aankijken zeker waard was. Kollum deed niets onder voor de eerste klasser en had zelfs de eerste grote kans via Marinus Hoekstra, maar hij schoot voorlangs. Ook bij Buitenpost lopen een aantal spelers die behoorlijk kunnen voetballen zoals Jorrit Schra die Kollum-keeper Eppie Weidenaar op de proef stelde, maar deze wist na een knap schot met de voet redding te brengen. Kollum spellde geconcentreerd en liet Buitenpost weinig kansen toe. Marinus Hoekstra probeerde het nog met een schot, maar deze smoorde in de Buitenposter verdediging. De grootste kans kreeg Joop Pijnacker die alleen opstoomde naar de Buitenposter keeper, maar zijn lob verdween naast de verkeerde kant van de paal. Het slotaccoord was voor Buitenpost toen zij na een goede aanval over links een knappe voorzet afleverden aan Dorjan Berisha die al glijdend de bal tegen de paal drukte zodat de wedstrijd in een 0-0 eindigde. Ook hier moesten penalty’s de uitkomst brengen, waarbij Romke Bos voor Kollum als enigste miste. Toen de beide broers Berisha de vijfde en de zesde penalty voor Buitenpost misten ging Kollum toch nog met de eindzege aan de haal en was het na vele jaren weer een feit dat de overwinning in Kollum bleef.