HoofdnieuwsRegionaal

Leerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm Brouwer

DAMWÂLD – Leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Wingerd uit Damwâld hebben dinsdag 18 april een herdenking bijgewoond bij het monument van Jan Kaper en Harm Brouwer op de Achterwei. De leerlingen lieten een indrukwekkend programma zien.

Op 15 april 1945 werden Jan Kaper en Harm Brouwer doodgeschoten terwijl ze een Duitse soldaat en een Nederlandse overloper probeerden tegen te houden. Dit alles terwijl de bevrijding al werd gevierd.
Dit heeft een diepe indruk gemaakt gemaakt.

Vanaf de Wingerd vertrokken de leerlingen uit alle VSO groepen naar de Achterwei. In de stoet gingen twee leerlingen, Jacob Seepma en René Hellinga, met de vredesvlag voorop. Daarachter liepen Martzen van Doorn, Geert Adema en Robin Reitsma met de Nederlandse en Friese vlag en de vlag van de gemeente Dantumadiel. Maikel van Gelderen en Kevin Hiemstra droegen het bloemstuk. Aangekomen bij het monument werden de leerlingen welkom geheten door meester Sikke Dantuma. Een speciaal woord van welkom was er voor wethouder Gerben Wiersma.

Martzen, Geert en Robin mochten de drie vlaggen halfstok hangen. Julia Helsdingen droeg daarna het door haar geschreven gedicht voor.

Vrijheid geef je door

Er zijn maar rare mensen op de aardbol
Lijden en verdriet spelen daar een grote rol
Oorlogen, racisme en ernstige hongersnoden
En door talloze aanslagen talloze doden

Het journaal dat veel naar nieuws uitzendt
Inmiddels zijn we daar al bijna aan gewend
Toch raakt het ons soms, maar ja, wat doe je eraan?
We kunnen toch niet zeggen: “laat los, laat gaan?”

Laten we daarom samen de fakkel dragen van de duif en het licht,
om mensen te helpen in nood, zonder uitzicht
’t Kan klein, ’t kan groot, maar we zetten ons beste beentje voor
Want vrijheid…geef je door.

Daarna zong Karin Terpstra een prachtig lied en vervolgens speelde juf Margreet op de trompet de ‘Last Post’ en volgden 2 minuten stilte. Maikel en Kevin legden het bloemstuk bij het monument. En tenslotte voerden Lisanne Pen, Lucienne Hotsma, Petra van der Wal en Dewi Zegwaard een vredesdans uit. Na het afscheidswoord kreeg iedereen een vredeskaarsje mee samen met het gedicht van Julia. Daarna liepen de leerlingen, met voorop de vredesvlag, weer terug naar school.

Personeel en leerlingen van De Wingerd hebben het monument aan de Achterwei geadopteerd en houden jaarlijks een herdenking bij het monument.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button