HoofdnieuwsRegionaal

Leerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm Brouwer

DAMWALD – Leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Wingerd uit Damwâld hebben woensdag 15 april een herdenking bijgewoond bij het monument van Jan Kaper en Harm Brouwer op de Achterwei in Damwâld.

Vanaf de Wingerd vertrokken de leerlingen uit alle VSO groepen naar de Achterwei. In de stoet gingen twee leerlingen, Esmee en Elko, met de vredesvlag voorop. Daarachter liepen leerlingen met het bloemstuk en leerlingen met de Nederlandse en de Friese vlag en de vlag van de gemeente Dantumadiel. Aangekomen bij het monument werden de leerlingen welkom geheten door meester Sikke. Een speciaal woord van welkom was er voor burgemeester Sicko Heldoorn.

Esther, Henderika en Ramona mochten de drie vlaggen halfstok hangen.

Daarna kreeg burgemeester Sicko Heldoorn  het woord en ging hij  in gesprek met de leerlingen over “oorlog en vrede”. Vervolgens speelde juf Margreet op de trompet de Last Post en volgden 2 minuten stilte. Daarna werden enkele eigen gemaakte gedichten voorgelezen door Mitchel en Joël. Jan en Tijn mochten het bloemstuk bij het monument leggen. Tenslotte brachten de leerlingen van VSO 2  ‘wat zou je doen’  ten gehore. Na het afscheidswoord liepen de leerlingen, met voorop de vredesvlag, weer terug naar school.

Op 15 april 1945 werden Jan Kaper en Harm Brouwer doodgeschoten terwijl ze een Duitse soldaat en een Nederlandse overloper probeerden tegen te houden. Personeel en leerlingen van De Wingerd hebben het monument aan de Achterwei geadopteerd en houden jaarlijks een herdenking bij het monument.

Foto: Nanne Nicolai

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button