HoofdnieuwsRegionaal

Leerlingen !mpulse Kollum, OSG Piter Jelles, blijven thuis maar ‘gaan toch naar school’

KOLLUM – Donderdagochtend 19 maart startten om 08.30 uur de allereerste, splinternieuwe ‘online lessen’ voor de leerlingen van !mpulse Kollum, school voor vmbo-t, havo en vwo van OSG Piter Jelles. Docenten en leerlingen verzamelden zich in een virtueel klaslokaal en konden zo via woord en beeld met elkaar het onderwijs mogelijk maken.

Vanachter een laptop met een webcam, een zusje en een hond, op de bank in een joggingpak of nog aan de ontbijttafel met een laatste broodje… Het is voor de leerlingen allemaal nieuw en even wennen, maar geslaagd is het zeker. Leerlingen blijven onderwijs volgen, in een veilige online werkomgeving.

 Net als alle leerlingen in Nederland, kregen ook de leerlingen van !mpulse Kollum – school van OSG Piter Jelles- afgelopen zondag te horen dat de school per direct de deuren moest sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Directeur Bea Kroeze: “waar het coronavirus weken geleden nog zo ver weg leek, is het nu voor iedereen ineens dichtbij. De sluiting van de scholen heeft voor zowel leerlingen als docenten grote gevolgen,  maar wat voor ons direct voorop stond is dat we -vooral in deze onzekere en onrustige tijd- het onderwijs voor onze leerlingen zo snel mogelijk wilden laten doorgaan.”

Afgelopen maandag en dinsdag werkte het team van !mpulse Kollum keihard om de online leeromgeving volop te vullen met inspirerende (instructie)filmpjes, creatieve opdrachten, uitleg in allerlei vormen en leerpaden voor alle vakken. Bea Kroeze: “We hebben een vorm gevonden om -ondanks dat de Campus dicht is- het onderwijsproces op een mooie, alternatieve manier ‘gewoon’ door te laten gaan. Coaches en leerlingen hebben contact via telefoon en conference-calls.

Er wordt besproken hoe het met de leerlingen gaat, hoe het leren en werken op deze nieuwe manier verloopt en er is ondersteuning bij de planning en organisatie van het schoolwerk. De inzet en drive van het team hierin is bewonderenswaardig. Deze crisis levert wat dat betreft mooie, waardevolle dingen op. Ook het community-gevoel en de samenwerking met leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) heeft weer een heel nieuwe dimensie gekregen. We doen dit echt samen!”

Voor de docenten biedt de nieuwe manier van lesgeven mogelijkheden. In een snelkookpanformule werden ze uitgedaagd om hun onderwijs online aan te kunnen bieden. Docent Nederlands Hester Hoogterp: “We leren, met vallen en opstaan, ontzettend veel. Binnen drie dagen waren we klaar voor het online lesrooster. We houden contact met onze leerlingen via webcams, via de telefoon en via de e-mail. Er is ook veel contact via It’s Learning onze elektronische leeromgeving. Vooral de online lessen geven duidelijkheid over de leerstoffen, maar ook energie om met z’n allen door te zetten. Zeker binnen zo’n virtueel klaslokaal merk je dat. Het sociale aspect hoeven we op deze manier gelukkig ook niet te missen. We maken er met z’n allen het beste van!”

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button