Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Leerlingen De Saad voorgelicht over remweg

DAMWÂLD – Maandagochtend was er voor leerlingen van klas 1 en 2 van Christelijke Mavo De Saad een remproef georganiseerd op het parkeerterrein bij sporthal De Boppeslach. Met de remproef kunnen leerlingen zien en ervaren dat een auto een behoorlijke remweg heeft, vooral bij een snelheid van 50 en 60 km per uur.

De remproef werd uitgevoerd door Nico Lijkelema en Lia Schutte van Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV). De heer Lijkelema liet in een demonstratieauto zien wat de remweg is bij snelheden van 30, 50 en 60 km per uur. Mevrouw Schutte legde uit dat je ook nog rekening moet houden met een schrikreactie. Een aantal leerlingen konden zelf ervaren hoe het voelt als een auto plotseling moet remmen. Ook twee agenten van politie team Noordoost en wethouder Roelof Bos van de gemeente Dantumadiel waren aanwezig bij de remproef om dit initiatief te ondersteunen.

De SBV heeft tot doel de verkeersveiligheid in Noord-Nederland te vergroten door verkeersonderwijs aan weggebruikers in alle leeftijdscategorieën te bevorderen en te verzorgen. De remproef is één van de activiteiten voor het middelbaar onderwijs. Naast de voorlichting over remweg vind ook jaarlijks een zichtbaarheidscontrole plaats waarbij de fietsen van de leerlingen worden gecontroleerd op mankementen. De zichtbaarheidscontrole vindt dit jaar plaats op 4 november a.s.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button