HoofdnieuwsRegionaal

Leerlingen voortgezet onderwijs maken een mondiale wandeling

BUITENPOST – Zo’n 300 leerlingen van het Nordwincollege en het Lauwerscollege in Buitenpost hebben afgelopen week een Mondiale wandeling door deze “wereldplaats”.De wandeling, met als titel “Buitenpost een wereldplaats” begon met een presentatie in het gemeentehuis over de relatie tussen Buitenpost en de rest van de wereld. De Millenniumdoelen, waar Achtkarspelen zich als Millenniumgemeente aan verbonden heeft, speelden hierbij een speciale rol. Naast de Malariadoelstelling, waarmee De Kruidhof zich bezighoudt, werden de leerlingen geconfronteerd met allerlei aspecten van eerlijke en duurzame handel. Indruk maakte het verhaal over de mobiele telefoon. De leerlingen, bijna allemaal in het bezit van een telefoon, ontdekten de grote hoeveelheid benodigde grondstoffen voor de mobiel en de daaraan vastklevende ellende voor veel mensen in deze wereld. De term ‘bloedmobieltje’ maakte indruk! Leerlingen werden zich hierbij bewust dat je door middel van keuzes bij de aankoop van producten invloed kunt uitoefenen op het milieu en de ongelijkheid .

Bijzonder was de deelname van een twintigtal plaatselijke ondernemers, die allen een bijdrage leverden door het ontvangen van groepjes leerlingen. De leerlingen onderzochten door middel van opdrachten (allen verwerkt in een prachtige lesbrief) de relatie tussen allerlei producten uit de plaatselijke winkels en de vele landen uit de wereld. Zo kregen ze bij Op e Stal voorlichting over streekproducten en een reep fair-trade chocolade die ze eerlijk mochten delen. Een kopje fair trade thee en informatie over Malaria bij De Kruidhof maakte de tocht compleet.

De eersteklassers van het Lauwerscollege werden tijdens de speurtocht begeleid door leerlingen uit de hogere klassen. Die samenwerking is prima verlopen en ook de begeleiders werden zich bewust van de inhoud van dit project.

Jitske van der Wijk (VWO 3) verwoordde haar ervaringen: ‘Vandaag hebben we met de eerste klassen de NME wandeling gemaakt. Dit was om ons bewust te worden van duurzaamheid en wat wij te maken hebben met de rest van de wereld. Wij zijn langs ongeveer 20 winkels gelopen en de kinderen hebben veel vragen beantwoord. Ik was begeleider en dat ging erg goed. De kinderen luisterden goed en vonden het ook erg leuk. Ook ik vond het een leerzame ervaring. Wij zijn ons wel bewust geworden van hoeveel producten er uit andere landen komen’.

De wandeling, die is georganiseerd door NME-Achtkarspelen in goede samenwerking met de scholen en de winkeliers, was in alle opzichten geslaagd en de winkeliers hebben op de laatste dag dan ook een hartelijk bedankje gekregen van de deelnemende groepjes. Leerlingen hebben veel ervaringen opgedaan en gaan dit op school verwerken op een wereldkaart. In verschillende lessen wordt hier aandacht aan besteed.

 

Foto’s NME-Achtkarspelen

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button