EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Lezing over Hildegard von Bingen op De Kruidhof

BUITENPOST – Sinds de aanleg van de geneeskrachtige kruidentuin in De Kruidhof is er altijd een band geweest met kloostertuinen. In 1984 is de kloostertuin aangelegd. Deze tuin is geïnspireerd op de kloostertuinen van Sankt Gallan. Bij de ingang van de Kloostertuin van De Kruidhof is dit seizoen een muur van kloostermoppen gebouwd. Op 22 juni 2014 wordt deze muur officieel geopend, gevolgd door een lezing over Hildegard von Bingen.

De Kloostertuin van De Kruidhof is volgens de tuinwetten van Karel de Grote, de Capitulare de villis aangelegd. In de geschiedenis waren kloostertuinen altijd een bron van wetenschappelijke en meditatieve inspiratie. Nog steeds wordt onderzoek naar werkzame stoffen in planten op De Kruidhof gedaan door studenten van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Groenkracht; kruiden als inspiratie
Misschien was Hildegard von Bingen wel een van de eerste onderzoeksters naar kruiden in de geschiedenis. In de periode 1098-1178 schreef Hildegard het boek Veriditas, hetgeen groenkracht betekent. De natuur en dan met name kruiden gebruikte zij hierbij als inspiratie. Groenkracht past dan ook uitstekend in het thema van De Kruidhof in 2014: krachtig met kruiden, waar de bezoekersaantallen dit seizoen al beter zijn dan ooit tevoren.

Opening van de kloostermuurOmdat in de geneeskunde de kloostertuinen altijd een prominente rol hebben gespeeld is er op De Kruidhof een deel van een kloostermuur gemetseld met echte kloostermoppen. Deze muur wordt op zondag 22 juni 2014 onthuld door Professor Thomas Bianchi (1924). Bianchi was eerder hoogleraar criminologie. Bianchi is altijd geïnspireerd geweest door vroege en middeleeuwse mystiek.  Als lid van de Hildegard studiegroep deed Bianchi veel kennis op over het kloosterleven van Hildegard von Bingen. Na de openingshandeling zal professor Bianchi een korte lezing houden over het bijzondere leven van Hildegard von Bingen.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button