Buiten regioHoofdnieuwsPolitie BerichtenRegionaal

Lichte daling diefstal pleziervaartuigen, motorboten blijven in trek

KOLLUM –  In Nederland zijn verleden jaar minder vaartuigen gestolen. Uit de rapportage ‘Criminaliteit in Recreatievaart 2012’ van de politie blijkt dat er 1166 vaartuigen werden gestolen; dat is daling van 8,2% ten opzichte van 2011. Motorboten waren het meest in trek bij het dievengilde.

Uit de rapportage blijkt verder dat, net als in 2011, ongeveer dertig procent van de ontvreemde vaartuigen werd teruggevonden. De motorboot werd in 2012 het meest gestolen, gevolgd door rubberboten, roeiboten en sloepen. Hiervan werden de motorboot en de sloep relatief gezien het meest teruggevonden.
Diefstal van boten vond voornamelijk plaats tijdens het watersportseizoen van april tot en met oktober in de watersportrijke politieregio’s Amsterdam-Amstelland, Friesland en Hollands-Midden. Het hoogtepunt van de vaartuigdiefstallen lag in de maand augustus.

Buitenboordmotoren

Het aantal gestolen buitenboordmotoren, 1924 stuks , vertoonde ten opzichte van 2011 eveneens een lichte daling (3,2%). Van de vorig jaar gestolen motoren kon circa tien procent weer aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven. Dit is vergelijkbaar met 2011.
De lichte buitenboordmotoren onder de 10 PK van de merken Yamaha, Mercury en Suzuki werden het meest ontvreemd. Net als bij de vaartuigen vonden de meeste diefstallen plaats tijdens het watersportseizoen in Amsterdam e.o., Friesland en de Hollandse meren. De piek van de diefstallen lag in de maand juli.

Handhaving en opsporing

De politie organiseert al enkele jaren samen met de Koninklijke Marechaussee grootscheepse controleacties tijdens het seizoen op pleziervaartuigen. Samenwerking met andere partijen, waaronder de douane, ligt in het verschiet. Daarbij wordt niet alleen gelet op vaarveiligheid maar is ook aandacht voor de herkomst van de boten. Bij deze controles vindt op basis van voorinformatie ook gericht recherchewerk plaats, waarbij ook andere vormen van criminaliteit dan diefstal kunnen worden opgespoord. Verder worden bij controles van het transport met vaartuigen over de weg regelmatig vervalste rompnummers ontdekt.

Preventie

Om diefstal te voorkomen moeten eigenaren van boten ook hun verantwoordelijkheid nemen en zelf maatregelen treffen. Om het een dief zo lastig mogelijk te maken zijn verschillende beveiligingsproducten te koop zoals kettingen, sloten en elektronische systemen. Het Keurmerk Vaartuigbeveiliging is ontwikkeld om de nodige zekerheid te bieden. 
Naast een goede beveiliging is het essentieel dat booteigenaren de gegevens van boten en motoren goed vastleggen, zodat een correct CIN (Craft Identification Number) en motorregistratienummer in de aangifte kunnen worden meegenomen. Ook bevordert dit een juiste weergave van een gestolen boot of motor in het publiek toegankelijke register van Stop Heling.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button