EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Lionsclub Kollum actief tijdens NLdoet bij contributiehuisje

KOLLUMERPOMP – Zaterdag   hebben negen leden van Lions club Kollum Lits en Lauwers  geholpen in het kader van NLdoet bij het Contributiehuisje in Kollumerpomp. Er is klein onderhoud uitgevoerd en de toegang naar het huisje is verbeterd. Ook hebben ze de peilstenen in de dijk schoongemaakt.

 

Het Contributiehuisje werd in 1828 gebouwd als dijkshuis van het Waterschap Zeedijken Contributie Kollumerland en Nieuw Kruisland. Het huisje is tegen de binnenhelling van de dijk gebouwd en is toegankelijk langs een trap in de dijk en een houten galerij, die om het huisje loopt. Het huisje heeft een tentdak met een opvallende windvaan, gedateerd 1855 en voorzien van een in het metaal uitgesneden kameleon. Een spil is verbonden met een windroos onder het plafond: om binnen het ruimen of krimpen van de wind af te kunnen lezen. Het huisje heeft tot 1969, toen de Lauwerszeedijk gesloten werd, dienst gedaan.
In de hoek achter de toegangsdeur staat een hoekkastje, waar tot op de dag van vandaag een fles jenever staat. Na afdracht van de contributie ontving elke boer een sigaar en een borrel.

 

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button