Regionaal

Locatie nieuwe zwembad in Buitenpost bekend

BUITENPOST – Het nieuwe zwembad van Buitenpost komt op het parkeerterrein naast het huidige zwembad. Dat is afgelopen donderdag door het college van B&W bekendgemaakt. Voor deze locatie was medewerking van Texaco Veenstra nodig. Vanwege veiligheidscircels rond het tankstation waren extra veiligheidsmaatregelen verplicht. Doordat Veenstra bereid is te stoppen met LPG-opslag en verkoop zijn deze extra maatregelen overbodig geworden.

Veenstra wil op de vrijgekomen ruimte op zijn perceel een uitbreiding van de wasstraat realiseren. Volgens wethouder Jouke Spoelstra heeft de gekozen locatie een centrale ligging in het dorp. ‘Het nieuwe zwembad krijgt daarmee een goede bereikbaarheid en houdt de korte afstand tot Essentra in verband met de levering van de restwarmte.’ Een ander voordeel is volgens de wethouder dat de huidige zwemvoorziening in bedrijf kan blijven. ‘Tot het moment van realisatie van het nieuwe zwembad blijven alle zwemactiviteiten gegarandeerd. Ouders waarvan hun kind zwemles in Buitenpost volgt, of wil gaan volgen, kunnen daar ook blijven afzwemmen tot de opening van de nieuwe zwemvoorziening.’

Aanbesteding en bouw

Omdat de locatiekeuze voor het zwembad langer heeft geduurd dan verwacht, heeft dit gevolgen voor de totale doorlooptijd. Het aanbestedingstraject voor de nieuwe Kûpe zal naar verwachting eind van dit jaar starten. Nadat de aannemer is geselecteerd gaat medio 2020 de schep in de grond. Het is de bedoeling dat tweede kwartaal 2021 de eerste zwemmers het nieuwe zwembad gaan gebruiken. De architect, Slangen+Koenis architecten uit Ijsselstein, is inmiddels begonnen met het inventariseren van de wensen van de gebruikers voor het maken van een plattegrond.

Voor het mogelijk maken van de bouw is ook een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Dit traject wordt nu zo spoedig mogelijk opgepakt. De verwachting is dat het voorontwerp (conceptplan), samen met de eerste schetsen van de buitenkant van het nieuwe zwembad, al in april met de buurt en belangstellenden wordt besproken.

Achtkarspelen heeft het beheer en de exploitatie van het zwembad in mei van vorig jaar overgenomen. Als stichtingsbestuurder zorgt de gemeente ervoor dat De Kûpe open blijft tot het nieuwe zwembad klaar is. In 2018 besloot de gemeenteraad van Achtkarspelen om een nieuw energieneutraal zwembad te bouwen. De raad wilde dat het het nieuwe bad in de buurt van het huidige zwembad kwam zodat het gebruik kan blijven maken van de warmtekoppeling met het naastgelegen bedrijf Essentra. Met de gekozen locatie is die wens geborgd.

Foto: gemeente Achtkarspelen

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button