HoofdnieuwsRegionaal

Lezing door Louwrens Hacquebord in botanische tuin de Kruidhof te Buitenpost

BUITENPOST – Het Behouden Huis organiseert op zondagmiddag 21 februari een lezing in De Kruidhof. Professor Louwrens Hacquebord zal spreken over zijn expedities naar de Noordpool. Vele malen was hij in dit ijskoude gebied om onderzoek te doen voor de universiteit van Groningen. Professor Hacquebord is een autoriteit in zijn vakgebied.

Zelf licht hij zijn lezing als volgt toe: β€˜De titel van mijn lezing is: Het Noordpoolgebied; Wildernis, woongebied en wingewest. Voor de een is dit gebied een bijna ontoegankelijke ijswoestijn vol uitdagingen, voor de ander een plek waar grondstoffen en fossiele brandstoffen zijn te winnen en voor de derde is het gewoon een woon- en leefgebied. De exploitatiegeschiedenis van de poolgebieden behoort tot de meest fascinerende hoofdstukken uit de geschiedenis van de mensheid.

Vijfendertig jaar onderzoek heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd in de geschiedenis van de exploitatie van de poolgebieden. Op basis van mijn expedities bespreek ik hoe de bewoners hebben kunnen overleven en hoe buitenstaanders op walvissen en zeehonden jaagden en steenkool uit de bevroren grond haalden en hoe men er tegenwoordig olie en gas tracht te winnen maar ook hoe natuurbeschermingsorganisaties de gebieden proberen te beschermen. Mijn lezing zal ongeveer 45 minuten duren waarna er gelegenheid is tot het stellen van vragen.’

De lezing zal beginnen om 15.00 uur, entree €10. Vanaf 14.00 uur zal het IJstijdenmuseum geopend zijn, in het restaurant kunt u een kopje koffie of thee drinken en bij mooi weer nog wat in de tuin wandelen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button