HoofdnieuwsRegionaal

Maatschap Hoekstra-Heidstra uit Burum wint Agroscoopbokaal Vleesvee 2024

LOCHEM/BURUM – Maatschap Hoekstra-Heidstra uit Burum wint de ForFarmers Agroscoopbokaal Vleesvee 2024, omdat zij uitblinken in ondernemerschap in de vleesveesector. Met de switch van mesten op contract naar vrije mester gaan zij vol vertrouwen de toekomst in.

Rosékalverenbedrijf en schapenhouderij
Maatschap Hoekstra-Heidstra is een rosékalverenbedrijf én een schapenhouderij. Het bedrijf wordt gerund door kalver- en schapenhouders Herman Hoekstra en zijn schoonzoon Thomas Postma. De boerderij heeft een moderne stal met ruimte voor 624 rosékalveren (jong-rosé tot 8 maanden oud), verdeeld over twee afdelingen. De kalveren blijven gedurende de opfok en de afmest in dezelfde afdeling en worden dus niet verplaatst tussen deze periodes. Dit zorgt voor veel rust onder de dieren. De stal heeft veel daglicht en een innovatief ventilatiesysteem. Hierdoor kan het antibioticumgebruik laag gehouden worden.
Twee jaar geleden zijn de ondernemers overgestapt van contract- naar ‘vrije mester’ en sindsdien draagt de maatschap dus zelf de financiële risico’s.

Gericht op de toekomst
Vleesveespecialist Jeroen Sleeman vindt Herman en Thomas de terechte winnaar van de Agroscoopbokaal vleesvee, omdat zij echte ondernemers van de toekomst zijn. “De durf om over te gaan van kalveren houden op contract naar vrij mesten, bewijst dit. De ondernemers volgen het principe van de 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat. Zij voeren altijd op consequent dezelfde tijden en voeren daarbij een uitgebreid rantsoen, om de kostprijs laag te houden.” Ondernemers Herman en Thomas zijn trots op de titel Agroscoopbokaal winnaar vleesvee: “Het is mooi om deze waardering te ontvangen. Zelf zit je soms in je eigen bubbel van het bedrijf en daarom extra leuk om deze prijs en erkenning te ontvangen.”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button