Machteloos Kollum verliest terecht van FC Surhústerfean

KOLLUM- It Fean’58 is een bekende tegenstander van Kollum, maar sinds de fusie met de zondagploeg heet de ploeg nu FC Surhústerfean. Kollum staat door 3 winstpartijen op rij nu op de 7de plek en FC Surhústerfean op de 5de plek met slechts 1 punt verschil ten opzichte van elkaar. Op een druilerig en guur sportpark Baensein wordt er 90 minuten gestreden, en weten de gasten de punten mee te nemen. Kollum maakt een matte indruk en weet geen moment te overtuigen.

Voor de wedstrijd werd Joop Pijnacker in het spreekwoordelijke zonnetje gezet (want in werkelijkheid was het in de regen en koude wind) vanwege zijn 300e doelpunt een paar weken geleden. Scheidsrechter P van Veen maande de speeches tot haast, want de warming-up was al teniet gedaan door deze actie en hij wilde beginnen.

Op een de laatste dagen enigszins opgedroogd veld begint het hemelvocht weer rijkelijk te vloeien als de wedstrijd nog moet beginnen. Kollum begint statisch aan de wedstrijd en dat blijft eigenlijk gedurende de hele wedstrijd zo. Kollum heeft moeite in het eigen spel te komen en blijft in duels steken, duels die vaak verloren gaan. Tactisch hebben beide ploegen het verdedigend dicht en daarmee minder mensen voor de aanval over. FC Surhústerfean zet druk en houdt de oranjehemden op hun eigen helft. Kollum komt er maar heel sporadisch uit, het spel is nauwelijks op de Kollumer helft te vinden in de eerste 45 minuten. De Feansters worden ook niet echt gevaarlijk, maar hebben 70% balbezit en spelen de bal duidelijk makkelijker rond dan de oranjehemden. Of het blijft 0-0 of een doelpunt kan de wedstrijd openbreken is te horen langs de kant. Veel publiek heeft de wedstrijd vanwege het weer en de intocht van Sinterklaas vandaag aan zich voorbij gaan, toch trotseren nog veel mensen het matige schouwspel deze middag.

Dan is er in de 35ste minuut een aanval van Kollum met een mooie voorzet van Gerard van Zonneveld vanaf de achterlijn op Dennis Krohne die hem voor zijn rechterschoen krijgt en de bal schuift naast de goal. Het is een wedstrijd waarin dit soort momenten voor de beslissing kunnen zorgen.

De tweede helft begint zoals de eerste helft is geëindigd. Er wordt vooral gevoetbald op de helft van de Kollumers. FC Surhústerfean blijft aan drukken en na een kans vrij voor keeper Mark Huizenga die de jonge keeper redt is er in de 50ste minuut een schot van Steef Loopstra van Fc Surhústerfean. Vanaf een meter of 20 verdwijnt de bal gedragen door de wind met een boog in de kruising.

Er wordt door de trainer van Kollum nog 5x gewisseld gedurende de tweede helft en overgestapt op ander spelsysteem maar Kollum is niet bij machte de wedstrijd te kantelen. Zolang het echter maar 0-1 is blijft er hoop op een (onverdiende) gelijkmaker. Joop Pijnacker brengt energie en daarmee de spanning in de wedstrijd enigszins terug door als kapstok te fungeren voor opkomende mensen, maar zonder een beetje geluk leidt het niet tot echte kansen. Een hoge vrije bal die wordt doorgekopt en naast de goal verdwijnt is eigenlijk het enige wapenfeit van Kollum in de tweede helft. Na 90 minuten fluit scheidsrechter P van Veen af. Volgende week voetbalt Kollum in Assen tegen LTC.