HoofdnieuwsRegionaal

Maestro met Brassband “Wilhelmina”

KOLLUM – Brassband “Wilhelmina” zal donderdag 24 april in de feesttent optreden met het programma Maestro. De bedoeling is dat onbekende dirigenten, welke bekende Kollumers zijn, de band gaan dirigeren. De afgelopen weken is er druk geoefend met de dirigenten. Na een korte uitleg van de echte dirigent Jaap Hoekstra beet Jan Barkmeijer van plaatselijk belang de spits af, dirigeren was toch lastiger dan hij dacht.

De meeste mensen denken dat het een beetje zwaaien met een stokje is, maar er komt veel meer bij kijken. Wil je iets sneller, langzamer, luider, zachter, en hoe zet je de band überhaupt in de startpositie. Na een paar keer oefenen, ging het steeds beter. Daarna was het de beurt aan Kees Bode, de pianist van De Kast om het stuk Pop looks Beethoven te dirigeren. Dit is een lastig stuk, vooral het begin en het stuk heeft verschillende maatsoorten. Maar een muzikant als Kees pakt het heel snel op. Wel wilde Kees graag weten wat er gebeurt als er geen dirigent voor de band staat. Nou dat heeft hij geweten, de eerste maten gaan nog gelijk op, maar daarna werd het een brij van noten, waarbij niemand meer gelijk speelt.

Burgemeester Bearn Bilker koos voor het mooie klassieke nummer Nussum Dorma, een lastig stuk maar burgemeester Bilker sloeg zich er goed doorheen. Wethouder Boerema is als vierde aan de beurt om te oefenen. Na een paar pogingen lukt het hem ook om de band op gang te krijgen en het tempo vast te houden.

Als laatste komt Dokter Douma de band dirigeren, als goede muzikant in een band weet hij ook veel van muziek. Als een ware prof weet Douma de band te enthousiasmeren! Het leverde twee ontzettend leuke repetities op.   Alle “dirigenten” hebben plechtig belooft om thuis voor de spiegel te gaan oefenen bij een opname die ze allemaal hebben gekregen. Donderdag 24 april gaat de strijd los! Dan gaan we kijken wie Jaap kan vervangen mocht hij een keer afwezig zijn.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button