112HoofdnieuwsRegionaal

Meer ambulances nodig in Nederland

KOLLUM – Het RIVM heeft berekend hoeveel ambulances in Nederland nodig zijn om aan de vraag naar ambulancezorg te voldoen. Ten opzichte van de vorige doorrekening in 2008 zijn nu overdag 90 ambulances meer nodig. ’s Nachts is de extra benodigde capaciteit beperkt tot 11 ambulances. Dit meldt de site van RIVM.

Er zijn twee oorzaken voor deze toename. Het grootste effect van de toename overdag is het gevolg van verandering in de rekenmodellen die gebruikt worden in de capaciteitsberekeningen. Daarnaast is de vraag naar ambulancezorg tussen 2008 en 2012 gestegen met gemiddeld 4,3 procent per jaar. Dit komt onder andere door de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Bovendien doen mensen eerder en gemakkelijker een beroep op de ambulancezorg.

Berekenen capaciteit

Het RIVM berekent de benodigde capaciteit van de ambulancezorg in Nederland in het zogeheten referentiekader. Hierin wordt het minimum aantal ambulances vastgesteld dat nodig is voor de uitvoering van ambulancezorg. Het ministerie van VWS, Ambulancezorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland bepalen in overleg welke uitgangspunten en randvoorwaarden hierbij gehanteerd worden. Na doorrekening van de modellen door het RIVM stelt de minister van VWS het referentiekader vast.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button