HoofdnieuwsRegionaal

Middeleeuwse veenontginingen in Noord Nederland

NOORD-NEDERLAND – Rond het jaar 800 waren grote delen van Fryslân, Groningen en Drenthe bedekt met veen. In het landschap werden uitgestrekte veengebieden afgewisseld door broekbossen, zeggemoerassen en rietlanden. In de eeuwen daarna gingen mensen deze onmetelijke wildernis in Noord Nederland omzetten in een productief landbouwgebied. Ze wonnen het veen en legden akkers aan.

Theo Spek, Hoogleraar landschapsgeschiedenis, komt op donderdag 14 februari in de avonduren, aanvang 20.00 uur, in het IJstijdenmuseum een lezing geven over dit historisch landschap en de ontginning daarvan. In zijn lezing over deze middeleeuwse veen ontginningen komen een groot aantal veen landschappen aan bod en geeft hij een blik naar de toekomst.

Het onderzoeks programma dat de Rijks Universiteit van Groningen samen met de Fryske Akedemy in Leeuwarden in de komende jaren in de Noordelijke Friese Wouden uit gaat voeren komt ook aan bod. Theo Spek staat bekend van het  onderzoek naar cultuur historische landschappen, onder anderen in de miedengebieden. De lezing is een aanrader voor mensen die in de cultuur historie van het landschap zijn geïnteresseerd. Inschrijven voor deze lezing kan via [email protected] of via tel 0511-544040.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button