HoofdnieuwsRegionaal

Molen Windlust Burum afgevoerd van Monumentenlijst

BURUM – De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft besloten de molen Windlust in Burum af te voeren van de lijst van rijksmonumenten. Dat heeft de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed vrijdagochtend 11 juli 2014 bekend gemaakt aan het college van gemeente Kollumerland c.a. Het college is daarover zwaar teleurgesteld en had dit niet verwacht.

Het college heeft een eigen rapport opgesteld, waarin alle argumenten op een rij waren gezet. Die zijn getoetst door deskundigen en aan het nieuwe monumentenbeleid. Burgemeester Bearn Bilker heeft tweemaal een persoonlijk onderhoud met de minister aangevraagd. Op zowel het rapport als de aanvraag voor het gesprek heeft de minister niet gereageerd.

De Raad voor Cultuur heeft een zeer gedegen advies uitgebracht, waarin zij tot de conclusie komt dat de molen wel degelijk de status van rijksmonument moet behouden. De redenen daarvoor zijn de bijzonderheid in zijn soort, omgevingsfactoren en draagvlak in het dorp Burum. Eveneens zijn de regeringspartijen VVD en PvdA van oordeel dat de molen in Burum rijksmonument moet zijn.

Het is voor het college dan ook onbegrijpelijk dat de minister dit besluit heeft genomen. Het college van B&W wil eerst de beweegredenen van de minister bestuderen en zal dan nader bepalen of er sprake kan zijn van nadere stappen, zoals een beroepsprocedure.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button