HoofdnieuwsRegionaal

Mooie plannen voor Ljeppershiem wachten op uitvoering

WESTERGEEST – Westergeest is een actief dorp met mooie plannen als het gaat om versterken om leefbaarheid en het vergroten van de duurzaamheid. Maar met de uitvoering ervan wil het nog niet vlotten. Reden genoeg voor de ChristenUnie Kollumerland c.a. om op bezoek te gaan bij het bestuur van Plaatselijk Belang en te horen wat er zoal speelt .

Voor lijsttrekker Margreet van der Molen was het een thuiswedstrijd. “Toen wij tien jaar geleden in Westergeest kwamen wonen vertelde de buren al over Ljeppershiem. Hoe mooi en gezellig het daar was met de Slingeraap en het Fierljeppen. En hoe jammer het is dat het er nu verwaarloosd bij ligt. De laatste jaren is het wel verbeterd en kunnen kinderen er weer zwemmen. Maar het heeft meer kansen”, zegt ze.

Wierd Kooistra van Plaatselijk Belang Westergeest is het daar helemaal mee eens. “In de plannen voor Ljeppershiem komen er 21 huisjes en een horecagelegenheid. De huisjes zijn via het water bereikbaar. Maar het is alles of niets. Dus niet eerst maar eens 10 huisjes  neerzetten en kijken hoe het verder gaat.  Daar zien we in onze omgeving slechte voorbeelden van. Pas als de 21 huisjes verkocht zijn gaan we verder.” Planontwikkelaar is Loft uit Buitenpost. Er is zeker animo, maar nog niet voldoende.

Westergeest heeft inmiddels een dorpscoöperatie opgericht en zich ook aangesloten bij het netwerk van duurzame dorpen. “Doel is om straks gezamenlijk groene energie in te kopen.  Het liefst via een noordelijke energiecoöperatie, want die betaalt voor elke aansluiting € 75. Dat kan dan weer besteed worden aan de dorpgemeenschap. Wij zouden al wel los willen, maar er moet nog een en ander geregeld worden door de noordelijke energiecoöperatie.“ Het liefs zou Kooistra zien dat de zonnepanelen bij MFC de Tredder in de dorpscoöperatie worden ingebracht. “Inwoners van Westergeest kunnen die panelen dan kopen. Dat kunnen ook mensen in een huurhuis zijn. Zo wordt de energie die wordt opgewekt ook in het dorp gebruikt”, zegt Kooistra. Het plan moet nog wel met de gemeente worden besproken.

De ChristenUnie is blij met de plannen van Plaatselijk Belang. “We denken dat noordoost Fryslân veel te bieden heeft aan toeristen. We zullen er in de gemeente ook steeds op aandringen dat we toeristische ontwikkelingen stimuleren”, aldus Van der Molen. “Verder geloven we dat dorpen met de dorpcoöperatie echt een verschil kunnen maken. De middelen van de gemeente nemen af. Met de inkomsten uit de dorpscoöperatie kunnen extra wensen worden gerealiseerd.”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button