HoofdnieuwsRegionaal

Nieuw Crematorium in Noordoost Friesland

DOKKUM – De Begrafenis- en Crematievereniging Dokkum en Omstreken gaat in samenwerking met beoogd exploitant Respectrum Crematoria Dokkum een crematorium in Dokkum realiseren. Het nieuwe zelfstandige Crematorium gaat deel uitmaken van Respectrum Crematoria en wordt in nauw overleg met de uitvaartvereniging tegen het huidige uitvaartcentrum aan de Rondweg West aangebouwd.

Duurzaamheid en inpassing in het landschap

Het crematorium krijgt een uitstraling, die past bij het gebied. Bovendien wordt er in het ontwerp veel aandacht geschonken aan duurzaamheid. Zo krijgt de moderne ovenruimte een speciaal filter en duurzame technische installaties met onder andere zonnepanelen.
Omwonenden

Tijdens de Algemene Ledenvergadering zijn de leden op de hoogte gebracht. Vanmiddag heeft de uitvaartvereniging samen met Respectrum Crematoria ook de omwonenden geïnformeerd over hun plannen. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk rekening houden met de wensen van de leden en de belangen van omwonenden.

Milieueisen en bestemmingsplan

De gemeente vindt een crematorium een voorziening die past bij een regiostad en staat dan ook positief tegenover de plannen als deze in goed overleg met de betrokkenen worden gerealiseerd en er aan de milieueisen wordt voldaan.

Klantwaardigheid

Volgens directeur Bert van der Weide van Respectrum gaat het nieuwe Crematorium sterk inzetten op klantwaardigheid. “Het is niet voor niets dat we juist kleinere crematoria willen bouwen. Afscheid nemen is de meest ingrijpende en intieme emotie die we kennen. Onze eerste vraag aan nabestaanden hoort niet te zijn voor welke uitvaartplechtigheid ze komen. Liever heten wij onze gasten waardig welkom met een respectvol uitgesproken condoleance. Overigens verstaan wij onder klantwaardigheid ook het uitgebreid en – waar dat gewenst is – op afspraak beantwoorden van vragen over cremeren”.

Volgens van der Weide kiezen ook in het noorden en oosten van Nederland steeds meer mensen voor een crematie. “Hier moet nu nog ver (Drachten, Leeuwarden, Groningen) voor worden gereden. Maar zeker een gemeente als Dongeradeel hoort die voorziening binnen de gemeentegrenzen te hebben

Vanaf het eerste moment dat de Uitvaartvereniging en Respectrum de plannen kenbaar maakten, kregen we veel medewerking van alle betrokken instanties”.

Dit kan u ook interesseren

2 reacties

  1. Wat een mooi ontwerp. Ik ben het er mee eens dat een crematorium past bij een regiostad, en het is goed dat ze voor kleine crematoria gaan. Een intieme en kleine locatie is voor veel families de beste keuze, denk ik, om volwaardig afscheid te kunnen nemen.

  2. Interessant dat tijdens het ontwerpen van het crematorium ook nagedacht is over duurzaamheid. Je ziet dat steeds meer mensen kiezen voor een duurzame manier van cremeren en dat een schone oven inderdaad belangrijker wordt. Goed dat hier aandacht aan gegeven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button