HoofdnieuwsRegionaal

Nieuwe situatie Huishoudelijke Hulp Dantumadiel en Dongeradeel

DAMWÂLD – Nog dit jaar ontvangen alle cliënten met Huishoudelijke Hulp (hh1) in Dantumadiel en Dongeradeel een brief over wat de uitspraak in de rechtszaak over hh1 voor hen betekent. Dit hebben de colleges besloten nadat zij de uitspraak van de rechtbank in Groningen in deze zaak grondig hebben bekeken. Er ontstaan twee verschillende situaties. Cliënten die nog een indicatie voor hh1 hadden die doorliep tot in 2015 ontvangen een brief waarin staat dat dit in ieder geval tot 1 mei 2015 zo blijft. Met deze cliënten lopen momenteel gesprekken over hun persoonlijke situatie en mogelijk andere oplossingen. Deze gesprekken worden in januari 2015 afgerond.

Voor de groep cliënten met recht op huishoudelijke hulp tot 31 december 2014 verandert de einddatum van de indicatie niet. Zij kunnen een gesprek aanvragen bij de gemeente als zij door het beëindigen van de vergoeding in de problemen komen. Daarnaast is bij een aantal mensen vastgesteld dat zij aangewezen zijn op een zwaardere vorm van hulp. Zij ontvangen een daarop toegespitste individuele beschikking. Inwoners die een bezwaar hebben ingediend krijgen daarover afzonderlijk bericht. Met deze aanpak gaan de colleges er vanuit dat betrokkenen goed worden geïnformeerd over de eventuele gevolgen van de uitspraak voor hun persoonlijke situatie.

Op 9 december jongstleden deed de rechtbank in Groningen uitspraak in de zaak dat een echtpaar tegen de gemeente Dantumadiel had aangespannen over het niet meer vergoeden van hun huishoudelijke hulp per 1 januari 2015. Volgens de rechtbank is de huishoudelijke hulp in dit geval afgeschaft zonder rekening te houden met de specifieke situatie van de cliënten. Dit is aanleiding geweest om de hele procedure nog eens tegen het licht te houden en te herstellen waar nodig.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button