HoofdnieuwsRegionaal

Nieuwjaarsreceptie gemeente Kollumerland

KOLLUM –  De gemeente Kollumerland hield maandagavond de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Kollum. Burgemeester Bearn Bilker heette iedereen van harte welkom en begon daarna aan de nieuwjaarstoespraak. Carla de Bruine zorgde deze avond voor  de muzikale omlijsting en zong enkele prachtige nummers.

De burgemeester sprak onder andere:

In 2017 staan we voor veranderingen. Veranderingen die we nu nog niet kunnen overzien. Wereldwijd, Europa, Nederland en onze gemeenten.

Per 1 januari 2017 zijn we als Kollumerland c.a. opgegaan in één nieuwe gemeentelijke organisatie: DDFK, met de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel en Ferwerderadiel.
Een directe verandering dus voor onszelf. Dat is dus vandaag voor het eerst. Ik kan er na één dag nog niets van zeggen hoe het werkt. Het is heel spannend. We weten als bestuurders nog niet waar iedereen zit. Dus we moeten onze weg de komende weken goed weten te vinden naar de afdelingen. Dat geldt dan ook voor de inwoners. Maar één ding is zeker, naar burgerzaken voor paspoort en documenten kan men overal, in de vier gemeentehuizen terecht. Voor bouwaanvragen, bestemmingsplannen, sociale zaken, welzijn, onderwijs en zorg naar Damwâld, voor openbare ruimte naar Dokkum en voor financiën, belastingen, etc. naar Kollum. Burgemeester Bilker vind het erg jammer dat Dantumadiel in april besloten heeft niet mee te doen met deze fusie. Daarnaast en dat vindt Kollumerland heel belangrijk, is er sprake van een bestuurlijke fusie, dus een herindeling. Dat vindt plaats op 1 januari 2019 met de gemeenten DFK: Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland.

Twee jaar hebben we er aan gewerkt. Er is onnoemelijk veel werk verzet, het gaat niet om een fusie van twee partners, maar om vier! En dat valt niet mee. 600 medewerkers krijgen een andere functie, een andere plek. Ik vraag uw begrip als u merkt dat het in het begin nog allemaal wat stroef verloopt.
Gelukkig is het dan toch zover. Mijn grote dank vooral die mensen, vooral de leidinggevenden, die al heel lang op volle toeren draaiden om dit proces goed te laten verlopen.

Zeer positief dat er zoveel reacties zijn gekomen met voorstellen voor de naam van de nieuwe gemeente. Meer dan 900! Geweldig!  Ik ben voorzitter van de stuurgroep fusie en van de naamcommissie, dus mijn lippen zijn en blijven verzegeld. Maar… er zijn een heleboel interessante en mooie namen binnen gekomen en het wordt best moeilijk om straks met drie namen naar buiten te komen. Die drie namen worden op 1 februari 2017 bekend gemaakt en op 15 maart aanstaande mogen alle kiezers van de drie gemeenten hun stem uitbrengen op één van de drie voorgedragen namen, dat is tegelijk met de verkiezingen van de Tweede Kamer. Op 17 maart 2017 maken we dan bekend welke naam het geworden is. Er is veel enthousiasme te bespeuren, dus dat stemt mij tot grote vreugde en dankbaarheid.

Op gebied van onderhoud wegen, onderhoud groen, dus openbaar gebied, is inmiddels zo drastisch bezuinigd, dat we daar weer zorgen over krijgen, of we het benodigde niveau wel kunnen behouden. Broodnodige investeringen kunnen niet of nauwelijks worden gedaan.

Het gemeentebestuur wil graag, heel graag, investeren in opknappen van de kern Kollum als vervolg op deel één van Watersportdorp Kollum. Al zouden we elders geld vinden, ook zelf moeten we een behoorlijk bedrag bijleggen en waar vinden we dat?

Heel belangrijk vinden we de investering in het onderwijs. De scholenbouw, van één gebouw voor twee scholen voor basisonderwijs (Kon. Juliana en Prof. Casimir) en één voor het voortgezet onderwijs, (!mpuls  Kollum en Lauwers College) met voorzieningen als bibliotheek en De Colle geïntegreerd.

Als we dat niet zouden doen, heeft al het andere weinig zin. Wat heb je aan een goed onderhouden wegennetwerk, als we hier niet goed naar school kunnen, geen werk in de omgeving hebben en hier geen juiste voorzieningen vinden op gebied van zorg, winkelen, sport, recreatie en cultuur.
Dat alles moet ook op orde, want dat maakt de levensstandaard voor de mens als geheel interessant en dat maakt Kollumerland c.a. aantrekkelijk.

Na afloop van het officiële gedeelte hield de nestor/vice-voorzitter van de gemeenteraad Wieger Rekker een toespraak waarna burgemeester Bearn Bilker de expositie opende van Rein Halbersma uit Kollum. Na 1979 ging Halbertsma zich serieus aan de kunst wijden en volgde een tiental jaren lessen bij verschillende bekende kunstenaars. Zijn favoriete onderwerpen zijn paarden, koeien en landschappen.

In de zomermaanden trekt hij er vaak op uit, per de fiets of met de auto om landschappen te tekenen en te aquarelleren. In het gemeentehuis van Kollumerland c.a. wordt naast de serie van aquarellen ook olieverfschilderijen met daarop paarden en koeien, het bos van Veenklooster en de bouwlanden in de Dongeradelen tentoongesteld.

 

Expositie bezichtigen

De expositie is te bezichtigen van dinsdag 3 januari tot en met vrijdag 17 februari 2017 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 – 12.00 uur). Het gemeentehuis is ’s middags gesloten, maar u kunt de expositie wel bezichtigen op maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Op woensdag kan dit tot 19.30 uur.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button