HoofdnieuwsRegionaal

Nieuwjaarsreceptie Kollumerland c.a. druk bezocht

KOLLUM – Op maandagavond hield de gemeente Kollumerland c.a de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Kollum. Voor een komische noot op deze avond zorgde het Kollumer cabaretduo Jasper (Jan Meester) en Lutske (Els Hoekstra). Zij kijken met een knipoog naar de politiek van Kollumerland en geven hun eigenzinnige commentaar. De muzikanten van ‘Cultuurcentrum de Wâldsang’ speelden tussendoor een enkele nummers.

Burgemeester Bearn Bilker heette iedereen van harte welkom en begon daarna aan de nieuwsjaarstoespraak. Vorig jaar was een moeilijk jaar, internationaal en nationaal. Veel conflicten zijn losgebroken en dat doet denken aan de conflicten van honderd jaar geleden, die ontaardden in een grote wereldcatastrofe, waarvan de gevolgen tot vandaag toe nog zichtbaar en voelbaar zijn.

Ook kwam  burgemeester Bilker nog even terug op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Na de einduitslag van de verkiezingen vond er een grote verschuiving plaats in de raad en college, sinds mensenheugenis moest het CDA zijn positie als grootste party afstaan aan de FNP. De FNP maakt nu deel uit van het college, het CDA zit in de oppositie, ook dat is wennen. Maar natuurlijk werd ook gesproken over de fusie  samen met de gemeentes Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Op 1 april 2015 gaan de gemeentes dan officieel van start en dan wordt vanaf 1 april die ambtelijke organisatie opgebouwd en die moet dan klaar zijn 1 januari 2016.

Ook een punt was het onderwijs in Kollum, twee nieuwe basisscholen en twee nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs samen met De Colle en andere voorzieningen. Dat legt een zware last op de schouders en dat zal ook veel moeilijke besluiten vragen van college en gemeenteraad. Zal dat niet worden gedaan dan dan zal er zeker voor de Julianaschool meteen een alternatief moeten komen en voor het Lauwerscollege spoedig daarna, eveneens dan voor de Casimirschool en de Piter Jelles. Daarom nu doorpakken in één keer, want een andere keus is er niet. Burgemeester Bilker gaf aan dat het een zwaar project blijft en veel van hen vraagt, ambtelijk en bestuurlijk.

Kollumerland had er in 2013 meer dan 50 bewoners bij gekregen, en in 2014 weer ruim 50 minder. Dit is niet alleen het gevolg van de natuurlijke krimp ook sprake van te weinig werk, woningbouw en infrastructuur aldus Bilker.

Na afloop van het officiële gedeelte hielt de nestor/vice-voorzitter van de gemeenteraad Wieger Rekker een toespraak waarna burgemeester Bearn Bilker de expositie opende van Hannie Damen uit Warfstermolen. Hannie Damen legt zich al jaren toe op het schilderen van portretten. In haar portretten zoekt ze niet alleen een gelijkenis, maar legt ze de gevoeligheid vast. Een communicatie zonder woorden, waarin door een blik in de ogen, een gemoedsbeweging, iets verteld wordt. De materialen die ze gebruikt  zijn aquarelverf, aquarelkrijt en houtskool. Hannie Damen werkt veel in opdracht.

Expositie
De expositie is te bezichtigen van 5 januari tot en met  30 januari 2015, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 – 12.00 uur). Het gemeentehuis is ’s middags gesloten, maar u kunt wel de expositie bezichtigen op maandag tot en met donderdag van 13.00 – 16.00 uur. Op woensdag kan dit tot 19.30 uur.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button