HoofdnieuwsRegionaal

Nieuwjaarstoespraak Kollumerland met verrassing

KOLLUM – Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kollumerland maakte burgemeester Bilker bekend in de toespraak dat de provincie Fryslan 2 miljoen euro aan de gemeente Kollumerland geeft voor het project Kollum watersportdorp.

Er is veel gebeurd in 2012. In onze gemeente Kollumerland c.a. is het een jaar van zorgen geweest, van onverwachte ontwikkelingen en van nare gebeurtenissen, maar ook zeker van positieve berichten, veel inzet en prachtige prestaties. Er zijn veel belangrijke besluiten genomen, onder andere over de toekomst van onze gemeente, aldus de burgemeester.

Tijdens de receptie opende burgemeester Bearn Bilker de expositie ingericht door de kunstenaars Foekje Grijpstra uit Kollumerzwaag en Jan Rekker uit Assen. Kunstenaar Foekje Grijpstra heeft haar opleiding bij het beeldhouwcentrum in Koudum gevolgd. Er werd, naast steen, met heel veel materialen gewerkt. Naast techniek- en materiaalbeheersing was er veel tijd en ruimte voor eigen ontwikkeling. Beeldhouwen is een vormentaal. Alles is te vertalen in vorm. Net als in elke taal kun je daar mee je eigen verhaal maken en dit in de samenleving zetten. Het levend maken van de eigen werkelijkheid en de verbondenheid met de kunst, daar gaat het om.

Het tot stand komen van een beeld is een intensief traject van wikken en wegen, opstarten, in het beeld, in de vorm komen, weerstanden, afzien, zoeken, nadenken, ingevingen, inzichten, doorzetten, afsluiten en afwerken. De kunstenaar Jan Rekker is geboren en opgegroeid in Kollum. Hij woont nu in Assen. Naast het maken van schilderijen is hij werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Zijn schilderijen zijn afwisselend figuratief en abstract waarbij hij zowel op doek als op houten panelen werkt. Een kenmerk van zijn werk zijn de sobere lijnen waarbij gebruik wordt gemaakt van een groot palet aan materialen en kleuren. Dit varieert van sloophout, cement, zand en papier, tot krijt, plamuur, olieverf, spuitverf en acrylverf.

Naast de opening van de expositie was er een optreden van brassband Juliana uit Kollumerzwaag. Deze band heeft in 2012 het 100 jarig bestaan gevierd. De Jonge Dichter des Vaderlands, Joanne Hoekstra uit Augsbuurt, kwam een paar gedichten voordragen.

De expositie is te bezichtigen van 2 januari tot en met 15 februari 2013, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 – 12.00 uur). Het gemeentehuis is ’s middags gesloten, maar u kunt wel de expositie bezichtigen op maandag tot en met donderdag van 13.00 – 16.00 uur. Op woensdag kan dit tot 19.30 uur.

Klik hier voor de gehele toespraak van Bilker.

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button