Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Nij Smellinghe start met Shockwave Therapy

DRACHTEN – Patiënten met chronische ontstekingen en littekenvorming in pezen kunnen voortaan in Nij Smellinghe terecht voor ‘Extra-corporale Shock Wave Therapy’, oftewel ESWT. Als enige ziekenhuis in Friesland, werkt Nij Smellinghe met focussed ESWT: een toegankelijke en succesvolle behandelmethode die opereren vaak overbodig maakt. In nauwe samenwerking met Radiologie, zorgt een nauwkeurige lokalisatie van de aangedane plek voor zeer goede resultaten. Bij maar liefst zeventig procent van de patiënten nemen de klachten sterk af of verdwijnen zelfs helemaal. Het is een anlternatief voor operaties chronische peesontstekingen.


Met ESWT biedt het ziekenhuis nu een toegankelijke en succesvolle behandeling die minder ingrijpend is dan een operatie en zeker zo effectief. Wanneer rust, pijnstilling en oefentherapie onvoldoende tot verbetering leiden, was voorheen een operatie het enige alternatief. Dit was een kostbare en ingrijpende oplossing. ESWT kan ingezet worden bij chronische ontstekingen en littekenvorming in pezen. Soms gaan deze gepaard met kalkafzetting. De schouder is het gewricht waar kalkafzetting het meest voorkomt. Daarnaast komt het regelmatig voor in de gewrichten van de knie, elleboog, enkel en voet (bijvoorbeeld golf- of tenniselleboog, ‘Runner’s Knee’ of hielspoor). Verkalking wordt vaak veroorzaakt door een blessure of overbelasting.

 

Extra-corporale Shock Wave Therapy (ESWT) is afgeleid van de niersteen vergruizingtechniek. Bij ESWT worden als het ware onzichtbare golven in de aangedane plek ‘geschoten’. Er zijn verschillende typen ESWT: ‘radiaal’ en ‘focussed’. Radiale therapie werkt met een generator. Hierbij wordt een groter gebied minder diepgaand behandeld. Bij focussed therapie doen elektromagnetisch opgewekte schokgolven het werk. Deze vorm is intensiever en gaat dieper. Gemiddeld zijn er vijf behandelingen ESWT nodig. ESWT zorgt voor een betere doorbloeding, vergruist stapsgewijs de kalkafzetting en zorgt voor weefselherstel.

 

Voorafgaand aan een behandeling met ESWT worden patiënten grondig onderzocht, onder meer door het maken van röntgenfoto’s en echo’s. Bovendien wordt met echo’s op de millimeter nauwkeurig de aangedane plek op de huid afgetekend. Door precies de juiste plek te behandelen, worden de beste resultaten bereikt. Patiënten krijgen bovendien oefeningen mee voor thuis die dit effect nog eens vergroten. ESWT wordt (afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen aanvullende verzekeringspakket) soms vergoed door de zorgverzekeraars.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button