HoofdnieuwsRegionaal

Nij Smellinghe start nieuwe manier van thuismonitoring

DRACHTEN – Vanaf deze week start ziekenhuis Nij Smellinghe met een nieuwe manier van thuismonitoring met behulp van de zogenaamde Sense4Baby. Doel van deze monitoring is dat de conditie van het ongeboren kind bewaakt kan worden in de eigen thuissituatie. Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in het noorden van Nederland die de thuismonitoring op deze manier faciliteert.

Werkwijze

Zwangere vrouwen die in aanmerking komen voor thuismonitoring worden eerst een nachtje opgenomen in het ziekenhuis. Hier krijgen zij een uitgebreide instructie over hoe ze de apparatuur thuis moet gebruiken, het CTG* aan moet sluiten en door moet sturen. Afhankelijk van de indicatie voor de thuismonitoring komt een gespecialiseerd verpleegkundige ook één of meerdere keren per week bij de zwangere thuis voor aanvullende controles, zoals het meten van de bloeddruk, temperatuur  en pols.

Voordelen

De thuismonitoring heeft als voordeel dat de zwangere in haar eigen vertrouwde omgeving kan blijven en niet (langdurig) in het ziekenhuis opgenomen hoeft te worden. Patiënten zijn zelf erg betrokken zijn bij het proces. “Maar ook voor ons als zorgprofessionals heeft het voordelen.” vertelt Anneke Siersema. “We zijn minder tijd kwijt aan huisbezoeken en we hebben geen wachtlijst meer.”

* CTG (cardiotocogram) = Dit onderzoek houdt in dat de hartslag van je baby in combinatie met de activiteit van de baarmoeder geregistreerd wordt. Je krijgt twee banden om je buik waar twee sensoren aan vastgemaakt worden.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button