HoofdnieuwsRegionaal

Nije bloei voor Twijzeler dichter

TWIJZEL – Afgelopen donderdagmiddag werd de nieuwe dichtbundel van Jan Ritskes Kloosterman (1847-1914) gepresenteerd in de Oude kerk van Twijzel. De bundel die de titel “Nije Bloei” meekreeg, is het eerste van vier herdenkingsprojecten voor de Twijzeler die 100 jaar geleden op 66-jarige leeftijd overleed. De andere drie projecten worden in de loop van 2014 uitgevoerd. Het gaat om een poëziewedstrijd voor de basisscholen (feb-mei) van Achtkarspelen, een poëzienacht in de tuin van het Simke Kloostermanhuis (20 september) en een liturgisch concert op verschillende plekken in de gemeente (okt-nov). De teksten van Jan Ritskes werden geselecteerd en bewerkt door meervoudig bekroonde dichter Eppie Dam.

De titel “Nije Bloei” refereert naar het opnieuw onder de aandacht brengen van het werk, maar ook naar de inhoud van de bundel. Jan Ritskes had een enorme botanische kennis die hij verwerkte in zijn gedichten. De bundel werd passend geïllustreerd met florale pentekeningen door Lienke Boot. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan scheidend voorzitter Louis Lyklema van het Simke Kloosterman Lien. Het Lien heeft de Jan Ritskes projecten vanaf het begin in 2010 ondersteund. “Wij willen hem bedanken dat hij, namens het Lien, het  belang zag, het vertrouwen schonk en de mogelijkheid bood om de Jan Ritskes Projecten te realiseren. De projecten kregen hierdoor bestaansrecht en erkenning.”, aldus de Keunstkrite. Lyklema was geroerd door het onverwachte gebaar.

De bundel werd uitgegeven in door de Keunstrkite Twizel in samenwerking met uitgeverij Wijdemeer en is in beperkte oplage verkrijgbaar.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button