HoofdnieuwsRegionaal

Noardeast-Fryslân zoekt nieuwe burgemeester

KOLLUM/DOKKUM – Gemeente Noardeast-Fryslân is gestart met de procedure voor het aanstellen van een nieuwe burgemeester. Deze burgemeester volgt Hayo Apotheker op, die per 1 januari 2019 is aangesteld als waarnemend burgemeester.

Vertrouwenscommissie
Er is een Vertrouwenscommissie actief, waarin alle raadsfracties vertegenwoordigd zijn. De commissie speelt een centrale rol bij het opstellen van de profielschets en voert uiteindelijk ook de gesprekken met kandidaten die in overleg met de Commissaris van de Koning (CvdK) geselecteerd worden.

Inwoners denken mee
Inwoners kunnen vanaf half mei via een enquête aangeven welke eigenschappen zij belangrijk vinden voor de nieuwe eerste burger van hun gemeente.

Procedure
Begin juni moet de profielschets voor de nieuwe burgemeester klaar zijn en stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de vacature open. Geïnteresseerde kandidaten moeten voor de zomervakantie solliciteren. Na de zomer selecteert de CvdK in overleg met de Vertrouwenscommissie kandidaten waarmee gesprekken worden gevoerd. Na de gesprekken legt de Vertrouwenscommissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Het is aan de gemeenteraad om te besluiten welke van de kandidaten de voorkeur heeft. Die keuze wordt vervolgens voorgelegd aan de minister. Meestal wordt deze kandidaat dan ook voorgedragen aan Zijne Majesteit de Koning.

De benoeming is een feit als de Koning en de minister hun handtekening hebben gezet onder het Koninklijk besluit. De beëdiging vindt naar verwachting in januari 2020 plaats door de CvdK in een bijzondere raadsvergadering. Daarna kan de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân aan de slag.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button