HoofdnieuwsRegionaal

Noardlike Fryske Wâlden maakt zich op voor open boerderijendag

KOLLUM – Twaalf boerenbedrijven in Noordoost-Fryslân zijn momenteel druk bezig het erf en de stallen op te poetsen. De boerderijen openen zaterdag 8 september hun deuren voor het publiek. Ze doen dit in het kader van het tienjarige bestaan van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, een koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen. “Het moet er netjes uitzien, want we verwachten veel bezoekers”, zegt melkveehouder Folkert Algra, een van de deelnemende boeren aan de open dag.

 

Tijdens de open boerderijendag in Noordoost-Fryslân is er voor jong en oud veel te beleven op de agrarische bedrijven. Zo is het mogelijk melkrobots aan het werk te zien, een kaasmakerij te bewonderen, kalfjes te aaien, boerengolf te spelen en te bekijken hoe de boeren elzensingels en boomwallen onderhouden. Ook kan iedereen verschillende boerenproducten proeven en zijn er activiteiten voor kinderen. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden wil een breed publiek kennis laten maken met het werk van de leden in de regio. Niet alleen om zien te laten waar de melk vandaan komt, maar ook om aan te tonen dat de 850 aangesloten boeren en 200 particulieren belangrijk werk verrichten op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. “Wij onderhouden elzensingels, boomwallen en pingo’s en met veel collega’s beschermen we de weidevogels en botanische randen”, aldus Algra.

 

Deelnemende boerderijen

De open boerderijendag op 8 september is van 10.00 tot 16.00 uur. De deelnemende bedrijven zijn te vinden in Drachtster Compagnie (familie Van der Lei-Roersma), Drachten (familie Oosterhof), Westergeest (familie Bosma), Kollum (familie Ripping), Garyp (familie Sibma), Ryptsjerk (familie Van Eijden), Eastermar (families Algra-Huisma en Atsma), Harkema (familie Sikkema), Surhuizum (familie Van der Veen), Feanwâlden (familie De Jong) en Damwâld (familie Roelevind-Wouda). Op www.noardlikefryskewalden.nl staat een uitgebreid overzicht van alle deelnemende boerderijen.

 

Fotobijschrift: Folkert Algra uit Eastermar maakt zijn bedrijf netjes voor de open boerderijendag op zaterdag 8 september.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button