HoofdnieuwsRegionaal

Noardlike Fryske Wâlden reikt 50 Woudencertificaten uit

BURGUM –Vijftig melkveehouders en hobbyboeren uit Noordoost-Fryslân hebben vrijdag 7 september in Eastermar een Woudencertificaat ontvangen. De groep is door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) in het zonnetje gezet voor de milieuresultaten die ze op hun bedrijf hebben behaald. “Ze hebben aantoonbaar goede prestaties geleverd op het gebied van duurzaam boeren”, aldus NFW-bestuurslid Foppe Nijboer.

 

De zogenaamde Woudencertificaten werden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Eastermar. Hier werd het tienjarig jubileum van de koepelorganisatie NFW en het twintigjarig bestaan van de agrarische natuurverenigingen VEL uit Eastermar en VANLA uit Achtkarspelen gevierd. Volgens Nijboer hebben de vijftig leden het predicaat verdiend omdat ze werken aan een gezonde kringloop. De boeren verbruiken minder belastende mineralen in vergelijking met collega’s. “Ze beperken de kunstmestgift en het stikstofoverschot en zorgen voor een laag ureumgehalte in de melk. Zo krijg je minder milieubelasting in ons waardevolle landschap met elzensingels, boomwallen en pingo’s. De leden zijn zich bewust van de milieuvoordelen en economische voordelen van het kringloopboeren.”

 

Sinds 2006 deelt de NFW certificaten uit aan leden die aantoonbaar bijzondere prestaties leveren op milieugebied. Ook moeten de bedrijven actief deelnemen aan studiegroepbijeenkomsten en aan natuur- en landschapsbeheer doen. Het Woudencertificaat is ontwikkeld door de Noardlike Fryske Wâlden, samen met de Wageningen Universiteit & Research. Nijboer: “Veel boeren die lid zijn van een van onze agrarische natuur- en milieuverenigingen voldoen al aan de eisen van het duurzaam boeren. Deze groep die nu een certificaat heeft gekregen, kan het met nauwkeurige cijfers aantonen dat ze aan strenge milieueisen voldoen.”

 

Fotobijschrift: Een grote groep boeren heeft van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden een Woudencertificaat voor duurzaam boeren ontvangen.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button