HoofdnieuwsRegionaalSport

Noorderlijke Autocross Kollum met twee hoogtepunten

KOLLUM Onder grote publieke belangstelling is afgelopen zaterdag de voorlaatste wedstrijd van de NAC gehouden onder ideale omstandigheden.

De wedstrijd kende twee hoogtepunten want op deze dag stond het, door “ Snap On – tools “ gesponsorde, Nederlands kampioenschap in de Vrije Standaardklasse op de agenda. Na negen spannende manches streden achttien coureurs voor de laatste drie plaatsen voor de grote- of A finale. In de A finale ontspon zich een zinderende strijd en was Harry Huismans uit Wetering de eerste die de finish passeerde. Hij had een halve meter voorsprong op Anne Poelstra uit Pingjum. Harry mag zich dus een jaar lang Nederlands Kampioen noemen en moet volgend jaar, weer op het van der Schaaf circuit in Kollum, zijn titel verdedigen. Het was een geweldige strijd waarvan zowel coureurs als toeschouwers met volle teugen genoten.

Een ander hoogtepunt was de wens in vervulling laten gaan van een erg zieke jongen. Alberto Bakker uit het Groningse Winneweer lijdt aan een zeldzame hartziekte. Hij heeft al heel wat operaties moeten ondergaan en nu kunnen de artsen eigenlijk niets meer voor hem doen. Zijn wens was om eenmaal in een echte crossauto re rijden. Dit signaal werd door diverse mensen opgemerkt en zij hebben voor hem georganiseerd dat hij tijdens het NK Vrije Standaard in een ‘duositter ‘ als passagier mocht meerijden. De chauffeur was zijn grote favoriet, de al een hele tijd geblesseerde coureur Ybe Vellema uit Holwerd. De rest van de coureurs maakten er een geweldige show van die hem altijd bij zal blijven. Hij werd op de baan gehuldigd als een echte kampioen en ontving van de organiserende club een cap met het embleem van de NAC. Ook kreeg hij een echte beker met het opschrift: Ter herinnering aan ‘ jouw ‘ cross, aangeboden door Ybe Vellema. Het was een indrukwekkend en ontroerend schouwspel. Menigeen stond geëmotioneerd met de tranen in de ogen.

Het rennerskwartier was nat maar de baan lag erbij als een biljartlaken. Iedereen was verwonderd dat er in de eerste omloop al afgevlagd werd omdat er eerst gesproeid moest worden. Wie had dat gedacht na een week met 68 mm. aan regenval. De wedstrijd verliep vlot, vlekkeloos en er was een hele gezellige sfeer. Iedereen ging dan ook met een voldaan gevoel naar huis. De volgende en laatste cross in St. Anne beloofd ook weer een spannende wedstrijd te worden. Dan worden n.l. alle clubkampioenen bekend maar ……..daar moet dan nog wel voor gestreden worden!

De uitslagen zijn als volgt: ( de eerste 3van elke klasse.)

Stockcars: 1. Pieter van de Iest Harkema. 2. Gerke Feitsma Buitenpost. 3. Bert de Vries Oude Bildzijl.

NAC V 8 kl.: 1. Inge Wiersma Augustinusga. 2. Lammert van der Velde Augustinusga. 3. Sytse Lijklema Stroobos.

Vrije standaardkl. : Harry Huismans Wetering tevens Nederlands Kampioen. 2. Anne Poelstra Pingum. 3. Lowie Hoedt Heerhugowaard.

Sprintkl. : René Hofstra Tijnje. 2. Harry veldhuis de Punt. 3. Simon de Wit Anna Pouwlona.

Standaardkl. : Bert Jan Hoepel Garijp. 2. André Linker Marum. 3. Ronald Rienstra Heerenveen. Keverkl. : Henk Koop Noord Bergum. 2. Johan Merkus Niawier. 3. Wiebe Stegenga Wijckel.

Rodeo: Ate Jongbloed Twijzelerheide. 2. Wietse Groenje Holwerd. 3. Wijbe de Vries antum.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button