HoofdnieuwsRegionaal

Noordoost Friese gemeenten steunen burgerinitiatief voor buslijn Kollum – Drachten

KOLLUM – Het openbaar vervoer in Fryslân staat al jaren onder druk. Het aantal ritten wordt elk jaar minder, bushaltes worden verwijderd of verplaatst. Reizigers zijn steeds meer aangewezen op andere vervoerswijzen. Inwoners en bedrijven uit de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Westerkwartier hebben het heft in handen genomen en stellen een nieuwe, snelle, buslijn voor over de Uterwei/Skieding van Kollum via Surhuisterveen/Opende naar Drachten.

De Noordoost Friese gemeenten, Smallingerland en Westerkwartier steunen dit breed gedragen burgerinitiatief. ‘Het openbaar vervoer moet weer aantrekkelijk worden gemaakt en dat gebeurt niet door het elk jaar verder te versoberen,’ zegt wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen. ‘Het geluid uit de mienskip geeft de behoefte aan. De provincie beslist uiteindelijk maar wij zullen ons inzetten om dit mogelijk te maken.’

Aanbesteding openbaar vervoer Fryslân

Op dit moment verzorgt Arriva het busvervoer in Fryslân. De provincie Fryslân is gestart met de voorbereidingen voor de aanbesteding van het Friese openbaar vervoer voor de periode 2024-2034. Als basis voor deze aanbesteding heeft de provincie het Ontwerp Programma van Eisen opgesteld. Hierin staan de minimale eisen waar vervoerders aan moeten voldoen. De Noordoost Friese gemeenten hebben hierop gereageerd door middel van een zienswijze. De gemeenteraad van Achtkarspelen vergadert donderdagavond over het Ontwerp Programma van Eisen en de zienswijze.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button