HoofdnieuwsRegionaal

Officiële start herstel korenmolen Windlust Burum

BURUM – Voorzitter Aren Vroegindewey van Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland  heeft vrijdag 26 april de officiële opdracht gegund aan molenbouwers Kolthof uit Stiens.

Na de ondertekening van de opdracht is het bouwbord onthuld door de heer G. Bremer, oud-moleneigenaar en molenaar van Burum. Met het onthullen van het bouwbord is het startschot gegeven voor het herstel van korenmolen Windlust in Burum.
Het is nu ruim een jaar geleden, die vreselijke Paaszondag van 2012 dat Windlust in brand stond. Een jaar waarin veel bereikt is, waarin achter de schermen zeer hard gewerkt is. En nu komt dan eindelijk het deel dat dingen zichtbaar worden, dat er gebouwd wordt, dat er geschaafd, geschuurd, getimmerd wordt. Dat verbrande balken ontdaan worden van hun houtskolen jas. Dat door hitte verwrongen onderdelen weer recht gesmeed worden.

Het ligt in de bedoeling dat de funderingsmuur eerste hersteld gaat worden.
Het houten achtkant zal grotendeels in de werkplaats van de molenbouwers gemaakt worden. Na de zomervakantie wordt het achtkant naar Burum getransporteerd en op de molenterp geplaatst.

Als alles meezit staat er voor de winter een rietgedekte molen in Burum!
In de winterperiode kunnen de molenbouwers het binnenwerk verder gaan hertstellen en in het voorjaar van 2014 zullen de roeden (wieken) geplaatst worden, zodat korenmolen Windlust in de zomer van 2014 weer kan gaan draaien.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button