HoofdnieuwsRegionaal

Officiële vlag Noardeast-Fryslân vastgesteld

KOLLUM – Op woensdagavond heeft de gemeenteraad de gemeentevlag en bijbehorende wimpel van de gemeente Noardeast-Fryslân vastgesteld en is het besluit van 4 maart herroepen.

De vlag is afgeleid van het gemeentewapen en kan gebruikt worden bij feestelijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Lintjesregen, bij hoog bezoek of andere belangrijke evenementen. Het ontwerp van de heer H. de Haan van LassooyDesign BNO was de basis voor de nieuwe gemeentevlag.

De vlag en wimpel zijn afgeleid van het wapen

Het groen in het wapen verwijst naar het hoofdzakelijk agrarische karakter van de gemeente. De indeling geeft aan dat het om een kustgemeente gaat. De ster symboliseert de eenheid van de drie gemeenten.

Het besluit van 4 maart is herroepen

Op 4 maart 2021 had de gemeenteraad de gemeentevlag en bijbehorende wimpel vastgesteld. Daarna raakte de vlag in opspraak, door de ster. Ook via Discriminatie Meldpunt Tumba en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontving de gemeente reacties van mensen die zich gekwetst voelden door de gelijkenis van de ster met de davidster. Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest om mensen te kwetsen, daarom is direct – in overleg met de Hoge Raad van Adel – besloten om dat ontwerp te herzien. De ontwerpvlaggen zijn ook voorgelegd aan CIDI en Tumba, zij kunnen zich vinden in het nieuwe ontwerp.

De gemeente heeft meerdere ontwerpvoorstellen ontvangen

Velen bogen zich over de tekentafel en mailden de gemeente hun idee. Voor de aanpassing van de vlag is een werkgroep opgericht. De reacties die de gemeente kreeg waren mooie input voor de werkgroep. De werkgroep leverde drie ontwerpen op. De vastgestelde vlag is een variant op de aangeleverde vlag van de heer De Haan, “We zijn blij als we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan het ontwerp van de nieuwe vlag”.

De ontwerpvlaggen zijn voor advies voorgelegd aan De Hoge Raad van Adel

De ontwerpen zijn door de Hoge Raad getoetst aan de geldende richtlijnen. Ze kunnen instemmen met de vlagontwerpen. Ze voldoen alle drie aan de vlaggenkundige regels.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button