Olympia wint in bloedstollend duel van Invicta

DRACHTEN – Afgelopen zaterdag stond er nog een lekker korfbaltoetje op het programma. De nummers twee van poule 3A en 3B konden in het veld tegen elkaar aantreden om een plaats in de tweede klas te bemachtigen. Voor het eerste van Invicta was dit een nieuwe ervaring. Olympia had in de zaal ook met dit bijltje gehakt door te winnen van HHV, toen eindigden ze dus op de goede kant van de streep. Voor Invicta was de tweede helft van het veldseizoen matig gestart maar de laatste weken werd er weer constant gewonnen en de tweede plaats was dan ook terecht. Toch had de ploeg uit Kollum eerst wel enige twijfels om te spelen voor een plaats in de tweede klas omdat de selectie volgend seizoen er niet breder op wordt en er kwaliteit wordt ingeboet. Maar toen er vorige week gewonnen werd van Club Brothers, bleek de ploeg toch wel degelijk zin te hebben in een mooie afsluiting.

Er werd gespeeld op kunstgras in Drachten. Er werd afgefloten om 18.00. Invicta kwam sterker uit de startblokken en mocht na vijf minuten een strafworp nemen omdat een bal uit de handen werd getikt door Douwe Tadema. Arjen Coenrady was koelbloedig en maakte de strafworp feilloos af. Olympia kwam langszij en er pronkte een 1-1 op het scorebord. Arjen Kievit gaf vervolgens zijn visitekaartje af door twee maal op een rij te scoren. Hij maakte een mooie afstander en een uitstarter achter de korf. De wedstrijd werd steeds grimmiger, Ruurd Meindertsma kreeg na vijf minuten al een waarschuwing en vervolgens werden er ook twee spelers van Olympia gewaarschuwd. Alletta Hoving kreeg zelfs een gele kaart in de tweede helft, terwijl er andere spelers meer solliciteerden naar een kaart van de gele kleur. Er gebeurde dus genoeg de eerste helft. De scheidsrechter probeerde deze lastige wedstrijd in goede banen te leiden door strak op te treden. Hij sloeg hier soms in door maar de andere kant was dat de wedstrijd die er soms ook naar vroeg om op te treden. De scheidsrechter deed zijn werk verder goed. Na de 3-1 wist Olympia ook te scoren. Trienke Groendijk creeerde samen met Mirjam Ellens genoeg gevaar op de voorkant van de korf. Dit was wel fijn in dit vak want Ruurd Meindertsma werd goed verdedigd door Lijkle Dijkstra. De meiden trokken gaten voor elkaar en Trienke kon profiteren. Ze maakte een mooie doorloopbal, 4-2 in het voordeel van de oranjehemden. In deze fase lieten de Kollumers die waren meegereisd ook van zich spreken en lieten zich vaak horen aan de zijkant van het veld. Het was een mooie middag. In tussentijd kwam er steeds meer publiek en dat deed ook de spanning doen oplopen. Olympia voelde zich wel eens onterecht bejegend en dat lieten ze de leidsman duidelijk weten. De Kollumers bleven het meest rustig in deze fase. Olympia bleef knokken en scoorde de 4-3, weer was het Arjen Kievit die gevaar creeerde en de bal door de mand joeg, 5-3. Beide ploegen scoorden voor de rust nog eenmaal. Invicta ging rusten met een 6-4 voorsprong. In de rust was er een positieve bespreking en de Kollumers wilden ervoor gaan.

Na de rust waren het de Twijzelaars die het voortouw namen. De tactiek was enigszins aangepast en Arjen Kievit had het moeilijker in de aanval en kreeg meer druk. Bernard Kamperman stond goed te vangen maar het lukte hem ook niet om een bijdrage te leveren aan het scorebord. Toch bleven de Oranjehemden doorknokken maar het lukte Olympia wel om naast de Kollumers te komen, Douwe Tadema scoorde tweemaal op een rij. Dit was een onoverkomelijk feit gezien het verdedigingsvak het al een kwartier dicht had gehouden. Olympia drukte door en voelde dat er meer in zat dan een gelijk spel. Ze kwamen zelfs terecht op een voorsprong 6-8. Gelukkig kwam het beter draaiende aanvallende vak van Jettie Hoekstra weer in de aanval en het lukte Jettie Hoekstra om een strafworp mee te krijgen waarna Bernard Kamperman op de strafworp stip mocht plaatsnemen. Hij hield de Invicta naam hoog en keek met geheven hoofd omhoog na zijn score. Het bleef werken in dit vak maar gelukkig stond Kievit op en scoorde een van zijn vrije ballen. Dit was drie minuten voor het eindsignaal van de normale speeltijd. Na de vakwissel had Olympia de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Foppe kreeg een strafworp mee maar Douwe Dijkstra wist deze kans niet te benutten en daarmee gaf hij de Kollumers weer adem. De scheidsrechter floot af en daarmee werd de spanning helemaal opgebouwd. De Kollumers waren blij dat ze nog twee maal vijf minuten(verlenging) het mochten proberen om de winst naar zich toe te trekken. Het publiek kreeg waar ze voor gekomen waren maar ook zonder maar iets te betalen. Kun je zien hoe mooi de korfbalsport is.

De Kollumers gingen er vol voor en aanstormend talent Trienke Groendijk liet zien dat afstand schieten best leuk is en liet ook zien hoe het moest. Ze scoorde drie minuten voor tijd een erg belangrijke goal. Jammergenoeg was dit niet genoeg want Douwe Dijkstra maakte een kans met een hand bij de korf keurig af. De scheidsrechter blies af en het publiek kreeg de unieke strafworpen reeks te zien. Beide ploegen mochten weer even overleggen in welke volgorde de strafworpen gemaakt moesten worden. De acht basisspelers moesten elk 1 strafworp nemen.

Trienke Groendijk mocht dapper als eerste plaatsnemen, maar zij faalde. Olympia scoorde en vervolgens mocht Ruurd Meindertsma plaatsnemen. Hij wist ook geen doel te treffen. Niet een ideaal begin voor een strafworpen reeks. Olympia zat er beter in en liet zien dat ze deze tak van sport beter beheersten. De wel gescoorde strafworpen van Jettie Hoeksta en Grietina Solle, Mirjam Ellens waren niet genoeg om het tij te doen keren. Olympia miste ook tweemaal maar scoorden vaak genoeg en de strafworpen reeks hoefde niet eens te worden afgemaakt omdat de Kollumers de blauw witters niet meer in konden halen. Olympia won.

Invicta stond gedesillusioneerd in het veld en keek toe hoe de Olympianen deze speciale overwinnning vierden. Ze waren uitzinnig en de Kollumers probeerden het een plaatsje te geven in hun hoofd. Dat lukte de ene speler beter dan de andere maar ook na deze wedstrijd stond er weer een team. Olympia ging bier drinken en er werd zelfs nog even met de tegenstander gesproken en daarmee gaf de wedstrijd aan dat sport soms iets teweeg brengt maar dat dat ook nog samen geevalueerd kan worden, dat is een fijn gegeven.

Invicta kan zich na jaren weer een derdeklaser noemen zowel op het veld als in de zaal. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant kan er misschien op deze manier iets meer gebouwd worden aan de ploeg en misschien dat Invicta in de toekomst weer in de bovenste regionen is te vinden.

Olympia trok in deze wedstrijd aan het langste eind en zij  mogen volgend jaar laten zien in de tweede klas wat ze waard zijn. Namens Invicta wensen wij hen veel succes en we hopen dan ook , gezien het feit dat het ten koste is gegaan van Invicta, dat ze zullen handhaven.